Turystyka kulinarna - słodko-gorzki wypoczynek

Poradnik - turystyka kulinarna

Moda na szybkie, niezdrowe jedzenie odchodzi już do lamusa. Nadeszła era tradycyjnych potraw narodowych i kolebek kulinarnych. Polacy coraz częściej doceniają zdrową, ekologiczną żywność. Dzięki temu kuchenne specjały stały się również jedną z metod promowania polskich regionów.

Turystyka kulinarna - słodko-gorzki wypoczynekOzdobny chleb

fot. LoggaWiggler/Pixabay

Z czym to się je?

Turystyka kulinarna to poznawanie danej kultury poprzez jedzenie, jakie oferuje. To nie tylko konkretne potrawy, rodzaje przypraw i składników użytych, ale również sposób podania dań, ich konsumpcja i zachowanie mieszkańców regionu przy przysłowiowym stole. Coraz więcej Polaków zwraca na to bowiem szczególną uwagę.

W Europie i na świecie ten trend podróżowania stał się bardzo modny. Niedawno zagościł on wśród Polaków, którzy coraz chętniej podczas urlopu wyjeżdżają do innych polskich (i nie tylko) miast aby poznać ich kuchnię i wziąć udział w festiwalach smaków. Czego szukają Polacy w kuchni regionalnej? Przede wszystkim ekologii, zdrowia i rozkoszy dla podniebienia. W związku z tym coraz więcej biur podróży i innych organizatorów wycieczek w swojej ofercie wspomina o kulinarnych targach, szlakach i festiwalach.

Turystyka kulinarna jest przede wszystkim dla osób, które nie boją się poznawania nowych nieznanych dotąd smaków, nie boją się wyzwań i są ciekawe świata. Podróżując bowiem po nieznanych regionach Polski czy świata, powinno się spróbować każdej, charakterystycznej dla danego miejsca potrawy. Osoby z kulinarnymi uprzedzeniami powinny zatem pozostać przy tradycyjnej turystyce. Na szczęście takich Polaków jest niewiele - nasi rodacy lubią przecież dobrze zjeść.

Gdzie w Polsce poszukiwać nowych smaków?

Polska to kraj, który posiada bogatą ofertę kulinarną. Każdy kulinarny region, a jest ich dziesięć, ma swoje tradycyjne dania, nierzadko wyrabiane ze starych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie oraz dostępnych we „współczesnych” wersjach. Najpopularniejszymi polskimi potrawami są kasze, bigos, kotlet schabowy, ogórki kiszone, rosół, żurek, kluski i gołąbki. Obcokrajowcy zachwycają się naszymi pierogami, owocowymi kompotami, a także, rzadko już podawanym na polskich stołach, miodem pitnym. Tradycyjne polskie przyprawy to mak, siemię lniane, sól, koper, czarnuszka i natka pietruszki.

Poniżej przedstawiamy cztery największe bogactwa kulinarne naszego kraju, czyli miejsca, które trzeba koniecznie zobaczyć, potrawy, których należy skosztować i święta, w których trzeba wziąć udział.

  • Kuchnia Pomorza i Kaszub wyróżnia się przede wszystkim gościnnością. Każdy głodny przybysz zostanie tu nakarmiony do syta, tradycyjnymi daniami najwyższej jakości. Najczęściej przygotowywane są one ze świeżych ryb, które restauratorzy kupują co rano u rybaków. Na stołach goszczą często gniecione ziemniaki ze skwarkami popite maślanką, chleb ze smalcem ze skwarkami i kiszonym ogórkiem, babka ziemniaczana, a na Kociewiu - zapiekanka grzybowa. Wielbicielom słodkiego smaku polecamy spróbowania zupy śliwkowej z kluskami. Warto również wziąć udział w Pomorskim Stole Wielkanocnym organizowanym we wsi Stare Pole, gdzie można spróbować potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, oraz w Truskawkobraniu, w Złotej Górze, niedaleko Kartuz. Ta największa impreza związana z kaszubską truskawką, odbywa się na przełomie czerwca i lipca. W każdy weekend lipca i sierpnia zapraszamy natomiast do Kluk, na pieczenie tradycyjnego, słowińskiego chleba.
  • Kuchnię góralską najlepiej poznaje się w starych, górskich karczmach, jako że tradycyjne, podhalańskie potrawy powoli odchodzą w zapomnienie, a ich receptury są modyfikowane. W szczególności warto spróbować serów z mleka owczego (oscypka, bundzy i bryndzy), moskoli, czyli placków pieczonych na blasze oraz słynnej kwaśnicy, czyli zupy gotowanej z mięsa i kiszonej kapusty.
  • Kuchnia wielkopolska zazwyczaj kojarzy się z poznańskimi, szarymi kluchami, czyli kluskami z ziemniaków, okraszonymi skwarkami z boczku, często podawanymi z ugotowaną kiszoną kapustą. Stąd również pochodzą placki ziemniaczane podawane z cukrem oraz czernina, czyli zupa z kaczej krwi. Wielkopolska oferuje prawdziwy festiwal smaku. Chcąc spróbować wszystkich tradycyjnych potraw warto spędzić tu cały urlop. Szeroki wachlarz dań mięsnych jak salceson, nóżki w galarecie, nabiał (najpopularniejszy jest suszony ser solony, przyprawiany kminkiem, zwany koskiem), pyzy, kluski, placki i zupy (rosół z kury, dyniowa) przyciągają turystów z całego świata. Chętnie biorą oni udział także warsztatach i pokazach kulinarnych na żywo – m.in. podczas sierpniowego Jarmarku Dobrego Smaku w Poznaniu.
  • Kuchnia galicyjska oferuje ciekawe połączenie smaków. Jest to połączenie kuchni wołowskiej, węgierskiej, żydowskiej, niemieckiej oraz czeskiej. Najpopularniejsze są tu dania z kasz, podrobów, grzybów i bakalii, a także precle, obwarzanki, bajgle i... sernik wiedeński. Dwie najbardziej znane potrawy to: kiełbasa liskiecka i zalewajka ozorkowa. Wzeszłym roku chcąc wypromować kulturę oraz kuchnię galicyjską w Polsce i Europie, zorganizowano I Polsko- Ukraiński Festiwal Kultury „Nasza Galicja”. Było smacznie!

To tylko cztery, z dziesięciu kulinarnych regionów Polski. Oferują one, według nas, najciekawsze pod kątem smaku, dania. Zachęcamy jednak, aby zanim wyjedziecie poznawać kuchnię innych państw, dokładnie zapoznać się najpierw z naszą, narodową. W myśl zasady – cudze chwalicie, a swojego nie posmakowaliście!

Ciepłe dni przypominają o tym, że już niedługo ...

Piesza wędrówka po górach to na pewno bardzo ...

Wnętrze naszego samochodu podczas zimy przechodzi ciężki okres. ...

Zima to okres, w czasie którego wiele osób ...

Kiedy myślisz o wakacjach marzeń, oczyma wyobraźni widzisz ...

http://veturo.pl/article/107/turystyka-kulinarna-polska/