Smaki Hiszpanii

Hiszpania - kuchnia narodowa

Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana. Składają się na nią potrawy charakterystyczne dla każdej z siedemnastu wspólnot autonomicznych. W Walencji króluje paella, w Baskonii Pintxos, w Andaluzji gazpacho, a w Asturii fabada Asturiasa. Zdradzamy gdzie i co jeść podczas podróży po Hiszpanii.

Smaki HiszpaniiThe World's Best Paella

Flick, Matt Westgate

Kolebką kulinarną Hiszpanii jest Katalonia, to stąd wywodzi się najwięcej literatury gastronomicznej. Podczas swoich wojaży po Barcelonie zauważyłam, że turyści z całego świata upodobali sobie jedzenie w restauracjach na samej La Rambla. Można w nich znaleźć kuchnie z całego świata.

Zastanawiam się tylko po co przyjezdnym aż taki wybór, skoro kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko zdrowa, ale i lekka, a przede wszystkim smaczna. W restauracjach w centrum miasta zazwyczaj kucharzami są emigranci z całego świata i rzadko zjecie w nich coś naprawdę regionalnego. Pod hiszpańskimi nazwami często kryją się kilkukrotnie zmodyfikowane już przepisy. Ja osobiście zachęcam do jedzenia w małych knajpkach na obrzeżach miast lub tych usytuowanych w bocznych uliczkach. Zasada jest taka: im więcej w nich Hiszpanów, tym lepiej, nawet jeśli z zewnątrz lokal nie wydaje się elegancką restauracją. Nieważna jest bowiem w Hiszpanii jakość wnętrza, ale jakość potrawy. W ciągu dnia zachęcam do zajrzenia na Mercat de La Boqueria w Barcelonie i spróbowania świeżych sałatek, soków owocowych i owoców morza.

Podczas ostatniej mojej kolacji w Barcelonie, w jednej z małych knajpek, w zaułku jakiejś bocznej ulicy, pomyliłam słowa i poprosiłam kelnera o flama. Miałam na myśli pyszny deser z karmelu. Kelner podał mi jednak zapalniczkę. Na początku nie bardzo wiedziałam o co mu chodzi, ale na szczęście kelner dostrzegł moją pomyłkę i wytłumaczył, że „flama” to płomień, a ja zapewne proszę o „flan”. W efekcie zajadałam się pysznym deserem z jajek i karmelu. Oczywiście nic nie dorówna temu robionemu przez rodowitych Hiszpanów, ale zawsze możecie spróbować wykonać go w domu. Wystarczy dobrze ubić jajka z mlekiem, wanilią, odrobiną cukru i na przykład z aromatem pomarańczowym. Następnie do naczynia żaroodpornego wlać najpierw uprzednio przygotowany karmel, a potem naszą masę. Naczynie należy wstawić wstawić do blachy z wodą i do piekarnika nastawionego na temperaturę 150 – 180 stopni. Czas pieczenia – około godziny. Trzeba tylko pamiętać, aby w blasze cały czas znajdowała się woda. Po ostudzeniu flanu warto go jeszcze wstawić na jakiś czas do lodówki, jako że schłodzony jest jeszcze smaczniejszy.

Walencja to region w którym króluje paella. W Polsce nazywana jest jednogarnkową potrawą z ryżu. Niestety garnek niewiele ma z nią wspólnego, ponieważ Hiszpanie robią ją na patelni, na niej też potem ją podają. Najczęściej spotkacie paellę z owocami morza, kurczakiem, kiełbasą chorizo (moja ulubiona) i oczywiście warzywami. Niektórzy nasi rodacy porównują ją do włoskiego risotto, ale różnica jest znaczna. We włoskiej potrawie ryż jest klejący, w hiszpańskiej – sypki. Chcąc osiągnąć odpowiednią konsystencję potrawy należy dobrze uprażyć ryż (zawsze na suchej patelni!). Tajemnicą udanej paelli jest szafran. Niestety w Polsce nie w każdym sklepie można go dostać, poza tym jest bardzo drogi, więc kiedy po prostu zabraknie mi go w domu, zastępuję go curry. Smak potrawy jest co prawda już inny, ale równie smaczny.

Hiszpanie większość swego czasu spędzają poza domem i poza nim również jedzą. Na śniadanie zazwyczaj jest coś słodkiego, najczęściej kawa i słodka bułka lub tosty z dżemem. Bardzo popularne są również churrios, długie, smażone na głębokim oleju ciastka, posypane cukrem lub polane czekoladą. Niebo w ustach. Niestety pomimo wielu prób wykonania ich w domu, nigdy nie udało mi się dokładnie odtworzyć tego hiszpańskiego smaku.

W ciągu dnia Hiszpanie lubią sobie podjadać tapas, czyli przekąski. Zazwyczaj składają się na nie sałatki ze świeżych pomidorów, sera i oliwek, owoce morza, ślimaki oraz tortilla, czyli omlet z ziemniakami, czy choćby gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki. Są nawet specjalne tapas bary, w których na szybko serwowane są tylko przekąski. W dużych restauracjach, przed kolacją, bardzo często tapas są podawane gratis wraz z lampką wina.

Moim ulubionym hiszpańskim winem jest sangria. Nie ta butelkowana, ale ta trzymana w beczkach i podawana mocno schłodzona z kawałkami owoców. Kiedy pierwszy raz ją piłam, nie czułam posmaku alkoholu. Miałam wrażenie, że to owocowy kompot. Niestety, właśnie przez to sangria, choć przepyszna jest zgubna. W pewnym momencie uderza do głowy. Aczkolwiek każdy kto jej raz posmakuje, nie może się jej później oprzeć.

Chciałabym również zachęcić do posmakowania prażonych kasztanów sprzedawanych na ulicy w papierowych rożkach (często wykonanych z gazety). To niedroga a jakże smaczna przekąska którą, jak zauważyłam, wielu Polaków omija z daleka. Kasztany możecie jeść zarówno w skorupkach, jak i bez nich. Jeśli nie lubicie słodkawo-mdłych smaków warto je posolić, są wtedy jeszcze smaczniejsze. Nie bójcie się tego, że praży i sprzedaje się je na ulicy. Uważacie, że to niehigieniczne? Kasztany są przed przyrządzeniem myte, urządzenia do prażenia czyste, a sprzedawca nie dotyka ich rękami tylko specjalną łopatką spożywczą.

O hiszpańskich smakach mogłabym pisać bez końca, tak bardzo zróżnicowana, a przede wszystkim smaczna jest ta kuchnia. Na koniec jeszcze jedna rada – nie bójcie się nowych smaków, i tego co oferują mieszkańcy tego kraju. Hiszpanie są bardzo życzliwi do innych i na pewno nie podadzą niczego niedobrego. Choć zapewne gdyby było odwrotnie i to my podalibyśmy im kiszone ogórki, kapustę lub skisłe mleko uznaliby to za zniewagę. Wszystko co skisłe jest uważane przez Hiszpanów za zepsute. Oni korzystają zawsze tylko ze świeżych produktów.

¡buen provecho!

Powrót do strony głównej

Barcelona - historyczna stolica Katalonii, miasto położone nad ...

Prezentujemy siedem powodów, dla których Wyspy Kanaryjskie są ...

Wyspy Kanaryjskie wyróżnia kuchnia pełna kontrastów oraz różnorodnych ...

Toledo stanowi jeden z najcenniejszych skarbów architektury hiszpańskiej ...

Kastylia-La Mancha to region będący kwintesencją Hiszpanii w ...

Wydarzenia turystyczne

http://veturo.pl/article/1276/smaki-hiszpanii/