Kulinarne podróże po Azji

Travel Channel

Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna - w Japonii jada się sushi, ale w Jordanii królują potrawy oparte na mięsie i warzywach, a w Tajlandii przyjęło się jeść... robaki. Jakie jeszcze ciekawostki skrywają azjatyckie kraje? Zapraszamy do lektury!

Kulinarne podróże po AzjiSushi

Flickr, Paul Miller

Kuchnia Jordanii

Jordańska kuchnia jest kuchnią typową dla Bliskiego Wschodu. Tu spotykają się wpływy tradycji tureckiej i arabskiej. Jak na kraje arabskie przystało, jedzenie to rytuał celebrowany szczególnie podczas przyjmowania gości. Tradycyjny posiłek Beduinów rozpoczyna od mezze, czyli zestawu zimnych i ciepłych przystawek.

Zazwyczaj w skład mezze wchodzą paszteciki z mielonej baraniny i pszenicy, pasta z mięsa i warzyw, humus (pasta z ciecierzycy zmieszana z cytryną i czosnkiem) oraz sałatki tj. lubja – sałatka z fasoli, pomidorów, cebuli i czosnku czy faltus – sałatka z grubo tartej pszenicy, pietruszki, pomidorów z dodatkiem sezamu, cytryny
i czosnku, podawana z chrupiącymi grzankami.

Narodową potrawą Jordanii jest mansaf. Potrawa ta składa się z ryżu podawanego na cienkim jak pergamin chlebie (szrak) wraz z gotowaną i obsmażoną na głębokim oleju jagnięciną lub kurczakiem polanym śmietaną. Na jordańskich stołach często pojawiają się takie specjały jak kofte – grillowane kiełbaski z mielonego, dobrze przyprawionego  mięsa, kibba naja – mielona baranina podawana na surowo z grubo tartą pszenicą, odpowiednik Polskiego tatara, czy  maqlubba – gotowany na parze ryż z kawałkami podsmażonego mięsa i pomidora oraz nasionami sosny.

Kuchnia Tajlandii

Mówi się, że kuchnia tajska jest jedną z najzdrowszych, najbardziej zróżnicowanych, a jednocześnie najmniej skomplikowanych na świecie. Z pewnością jest w tym wiele prawdy. Kuchnię tajską wyróżnia bogactwo oraz różnorodność smaków i aromatów. Ponadto Tajowie uwielbiają połączenie ostrego i słodkiego.

Ich potrawy często doprawiane są chilli, czosnkiem oraz curry. Głównym składnikiem kuchni tajskiej jest ryż przyrządzany z kilkudziesięciu odmian ziaren i na setki sposobów. Tajska kuchnia, choć uchodzi za bardzo smaczną, potrafi również szokować. Azjaci są bardzo odważni w swoich poczynaniach kulinarnych i nie boją się eksperymentować.

Jednym z najbardziej zaskakujących zwyczajów, który dla Europejczyków wydawałby się nie do przyjęcia, jest spożywanie owadów. Dużą popularnością w Tajlandii cieszą się m.in. pająki, świerszcze czy też koniki polne. Na ulicznych targach można kupić mrówcze jaja w zalewie, smażone pająki czy kandyzowane szarańcze.

Kuchnia Japonii

Przez ostatnich kilka lat, jedzenie sushi stało się niemalże kulinarną modą. Ryż, cukier, prasowane algi, kilka kropel sosu sojowego, marynowany imbir, chrzan wasabi, nadzienie według własnego uznania oraz zdolności manualne kucharza to sukces do stworzenia tego japońskiego dania. Dla amatorów japońskiej kuchni pierwszym skojarzeniem z tym egzotycznym posiłkiem jest danie składające się z plasterka surowej ryby zawiniętej w ryż, z odrobiną japońskiego, bardzo ostrego chrzanu. Przygotowanie potrawy jest skomplikowane i wymaga specjalnej wiedzy oraz umiejętności. Dla niektórych uwieńczeniem doskonałego smaku jest popicie sushi japońską herbatą lub sake. Występuje też wersja dla wegetarianów, wtedy w ryż zawija się omlet, wodorosty lub warzywa. Znawcy sushi obalają mit, iż głównym składnikiem jest surowa ryba. Często na talerzu znajduje się ryba gotowana, duszona lub marynowana.

Meksykiem nie sposób się nie zachwycić. Każdy kto ...

Meksyk jest czternastym pod względem wielkości krajem na ...

Żadna podróż do Meksyku nie może się odbyć ...

Barcelona - historyczna stolica Katalonii, miasto położone nad ...

Grecja przyciąga turystów nie tylko pięknymi widokami, smacznym ...

Jeśli zastanawiasz się dokąd zabrać swoją przyszłą (lub ...

http://veturo.pl/article/1792/atrakcje-klulinarne-azji-kuchnie-narodowe-w-azji-veturo/