Swedish Food

Kuchnia Szwedzka

Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich.  Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.

Ryby

Z kuchnią szwedzką kojarzy się zagadnienie: szwedzki stół (smörgasbord), czyli miejsce podawania potraw. Ten stół ugina się pod ciężarem słodyczy i przekąsek. Z potraw można tam znaleźć przede wszystkim ryby:  śledzie marynowane, w sosach i zalewach lub podawane jako sałatka; makrele; łososie przyrządzane na zimno, marynowane oraz wędzone. Na stole szwedzkim podaje się także owoce morza, ciemny i jasny chleb, warzywa i ziemniaki oraz gorące dania przygotowane z wieprzowiny, baraniny lub cielęciny.

Potrawy

Do ciekawych potraw szwedzkich należą zapiekane w mleku lub śmietanie ziemniaki, cebula oraz anchois (Janssonsfrestelse). A jednym z najbardziej znanych dań są klopsiki z żurawinami. Niemal do każdego dania dodawane są sosy. W Szwecji jedzenie posiłków należy zawsze rozpocząć od śledzia. Potem jada się danie zimne, następnie gorące i na koniec deser. Biesiadnicy sami się częstują, sami też zmieniają talerze między posiłkami.

Nabiał

Szwedzka kuchnia oferuje różnego rodzaju zupy głównie na bazie ryb (gęste i sycące), najpopularniejsze z nich to:  zupa rybna (z ziemniakami, na białym winie); piwna (z żółtkiem, skórką pomarańczy, z jasnym i ciemnym piwem); z żółtej fasoli (z fasolą, cebulą i słoniną). Zupą, którą jada się tradycyjnie w czwartki jest grochówka z mięsem wieprzowym.

Szwedzi chętnie piją mleko i jogurty. Mlekiem popijają prawie wszystkie posiłki, pod warunkiem, że jest ono zimne i nie przegotowane. Preferują sery, szczególnie topione oraz znane od stuleci cienkie placki z mąki owsianej. Z deserów, obok pierniczków, popularnością cieszą się wieńce drożdżowe oraz suflety z jabłek lub agrestu.

Alkohole

Szwedzi, do zakąsek ze śledzia najczęściej piją wódkę lub piwo (najbardziej znane starköl). Piwo jest jedynym ogólnodostępnym alkoholem w Szwecji. Sprzedaż pozostałych alkoholi jest poddana rygorystycznym przepisom. Szwedzka wódka znana jest na całym świecie, jednak około 60 gatunków alkoholi aromatyzowanych różnymi przyprawami i ziołami znanych jest tylko lokalnie. Z innych napojów można wymienić: poncz (słodki napój alkoholowy z araku); grzane wino – glögg; bezalkoholowy napój – lättöl oraz mocna kawa ze śmietanką.

Zdrowa kuchnia

Szwedzi kładą duży nacisk na zdrowy tryb życia, ich posiłki muszą być pełne witamin i składników mineralnych. Dieta Szwedów oparta jest na równowadze między potrawami mięsnymi i warzywnymi. Ich kuchnia nie jest może zbyt wyszukana, ale na pewno bardzo zdrowa. Warto wiedzieć, że dzięki restrykcyjnym przepisom, szwedzka żywność należy do najczystszych w Europie.

Wszystkie pola:

array(19) { ["key_words"]=> string(21) "Foodtravel po Szwecji" ["meta_title"]=> string(109) "Szwedzka kuchnia - foodtravel, podróże kulinarne, atrakcje turystyczne, ciekawe miejsca, Szwecja, Veturo.pl" ["meta_desc"]=> string(508) "Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich. Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(8) "opr.red." ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> float(63.6987736133954030037784832529723644256591796875) ["lng"]=> float(17.393798229653800291316656512208282947540283203125) } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["country"]=> string(3) "SZW" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words: Foodtravel po Szwecji

meta_title: Szwedzka kuchnia - foodtravel, podróże kulinarne, atrakcje turystyczne, ciekawe miejsca, Szwecja, Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich. Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.

watermark:

interesting_places:

author: opr.red.

latlng: Array

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title: Szwedzka kuchnia - foodtravel, podróże kulinarne, atrakcje turystyczne, ciekawe miejsca, Szwecja, Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich. Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red.

meta_desc: Szwedzka kuchnia jest stosunkowo młoda i wykształciła się jako jedna z najprostszych kuchni europejskich. Nie jest może tak wyrafinowana jak kuchnia włoska czy francuska, ale na pewno warto ją skosztować. Tradycyjnie kuchnia szwedzka charakteryzowała się używaniem dużych ilości cukru. Słodzono niemal wszystko: mięsa, ryby, śledzie, zupy, pasztety, a nawet chleb. Dzisiaj nawyk słodzenia potraw jest zdecydowanie mniejszy, choć niektórzy Szwedzi nadal serwują dania mocno przesłodzone.