Smaki Tunezji

Kuchnia tunezyjska to połączenie smaków arabskich z europejskimi, w dodatku w bardzo pikantnym wydaniu.

 

Smaki Tunezji Kuskus

Małgorzata Orlikowska

Kuchnia tunezyjska wyróżnia się na kulinarnej mapie Afryki. Jej podstawą jest oczywiście kuchnia arabska – z mięsem, warzywami strączkowymi, aromatycznymi przyprawami i słodkościami – ale występująca w połączeniu z akcentami kuchni francuskiej, włoskiej i tureckiej, bogata w oliwę, ryby, a przede wszystkim dużo ostrzejsza niż inne kuchnie w regionie. Co może wyjść z takiego miksu smaków i wpływów? Warto prześledzić menu Tunezyjczyków, by zobaczyć jak wiele ciekawych połączeń smakowych ląduje na ich stołach.

 Śniadanie pod znakiem oliwy

W pierwszym posiłku Tunezyjczyków widoczne są wpływy kuchni francuskiej. Na skromne śniadanie wybierają najczęściej kawę i pieczywo – bagietkę, rogalik, chałwę – jedzone na słodko z dżemem lub owocami (np. daktylami). Zwolennicy bardziej neutralnych smaków zadowalają się pieczywem maczanym w oliwie. Ta uchodzi za jeden z filarów tamtejszej kuchni, stanowi składnik wielu potraw – słodkich i wytrawnych. Tunezyjczycy jedzą ją nie tylko z pieczywem, również – jako sos – z kuskusem czy makaronem. Dla polepszenia smaku oliwy dodaje się do niej różne przyprawy i zioła, jak czosnek, papryczki chilli, kolorowy pieprz, tymianek, bazylię.

Bardzo dobre warunki do uprawy oliwek z których wyrabiana jest oliwa, a także wysoka jakość produkowanego płynu czynią Tunezję drugim, po Hiszpanii, producentem oliwy na świecie (rocznie wyrabia się tam około 300 tys. ton oliwy, ok. 70 proc. jest eksportowana, m.in. do krajów Unii Europejskiej).

Lunch z fastfoodem

Lunch to dobra okazja do posilenia się w którymś z ulicznych barów czy straganów. Te najczęściej oferują fastfoody: hamburgery, lasagne, pizze, a także typowo tunezyjski przysmak – brik, czyli pieróg pieczony lub smażony na głębokim tłuszczu przygotowany z cienkiego ciasta (podobnego do ciasta francuskiego) wypełniony farszem z pół-surowego jajka, posiekanej cebuli, pietruszki, tuńczyka, ziemniaków (lub frytek). Brik jest na tyle popularny, że spotkać go można również w wykwintnych restauracjach, gdzie serwowany jest w mniej brudzącej wersji (tj. z jajkiem ugotowanym na twardo i posiekanym w kostki).

Obowiązkowym składnikiem brika jest również harissa. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się pasta z ostrych papryczek z dodatkiem czosnku, kminku i oliwy – drugi obowiązkowy element niemal każdej tunezyjskiej potrawy. Znani z zamiłowania do ostrego jedzenia Tunezyjczycy nie wyobrażają sobie posiłków bez tej palącej przyprawy. Można ją kupić w sklepie jako gotową pastę, można też – co czyni większość Tunezyjczyków – przygotowywać samodzielnie w domu dowolnie dobierając przyprawy i nadając jej niepowtarzalny smak.

Obiad ma smak kuskusu

W godzinach popołudniowych pora na pożywny obiad. Na stołach króluje wtedy trzeci wyróżnik tunezyjskiej kuchni – kuskus. Ta drobna kasza stanowi podstawę dań mięsnych, rybnych i jarskich; wytrawnych i słodkich; podawanych na zimno i ciepło; dań podawanym na co dzień i od święta. W najprostszej wersji do ugotowanego na parze kuskusu dodaje się oliwę i przyprawy, w bardziej rozbudowanych – sos pomidorowy, warzywa (ziemniaki, fasolę, cukinię, bakłażany, pomidory) i wedle upodobania mięso (baranina, jagnięcina, kurczaki) lub ryby (kuskus z rybą jest charakterystyczny dla kuchni tunezyjskiej). Jako danie śniadaniowe kuskus często występuje na słodko – z oliwą, miodem, owocami lub bakaliami.

Komu znudzi się kuskus może sięgnąć po specjały kuchni włoskiej – zwłaszcza makaron, który w Tunezji jest równie popularny co drobna kasza. Makarony, podobnie jak kasza, występują w towarzystwie oliwy lub mięsnych i jarskich gulaszy, a także jako dodatek do zup (np. pomidorowej).

Słodki podwieczorek miętą pachnący

Kuchnia tunezyjska nie może istnieć bez słodkości. Tunezyjczycy zajadają się nimi praktycznie cały czas. Smakołykami mogą być cytrusy i owoce typu daktyle czy figi, a także bardziej kaloryczne ciasteczka jak baklawa (zrobione na bazie ciasta francuskiego nadziewanego migdałami), makrut (ciastka z mąki pszennej z masą daktylową) lub chicha – ciastka z dziurką, podobne do znanych w Polsce pączków.

Łakocie podawane są obowiązkowo w towarzystwie mocno słodzonej herbaty miętowej. Napój ma właściwości orzeźwiające i pity jest przez Tunezyjczyków – podobnie jak kawa – niezależnie od pory dnia. W upalne dni raczą się również różnego rodzaju lemoniadami. Najbardziej popularną odmianą jest cytrynowa podawana z lodem, miodem i miętą, ale spotkać można również pomarańczowe, migdałowe czy jaśminowe.

 

Udając się do Tunezji plaże są podstawowym miejscem ...

25 sierpnia br. największe polskie biuro podróży Nowa ...

Mahdia była areną wojen i zapleczem do podboju ...

Tunis -fascynujące miasto z piękną architekturą, urzekające swoją ...

W czwartek 28 kwietnia ruszają pierwsze w tym ...

http://veturo.pl/article/1994/tunezja-atrakcje-ciekawe-miejsca-kuchnia-tunezyjska/