Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?

Pod względem kulinarnym na świecie bardzo wiele jest narodowych propozycji walczących o miano najlepszej kuchni świata. Jednak pod względem wartości zdrowotnych to właśnie kuchni japońskiej oddaje się często palmę pierwszeństwa. Czy jest to właściwa opinia?

Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?kuchnia japońska

fot. mat. prasowe

Sekrety długowieczności mieszkańców Azji
Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż. Czerwone mięso to w zasadzie niemalże wyłącznie wołowina, i to wołowina nie byle jaka, a pochodząca z Kobe. Krowy rasy Wagyu są masowane i pojone piwem, nic więc dziwnego, że jest to jedno z najdroższych mięs świata. W japońskiej kuchni potrawa musi być czysta, to znaczy przygotowana z produktów poddanych jak najmniejszej obróbce. Dzięki temu wyczuć można naturalne smaki i zapachy, które zachwycają. Dotyczy to wszystkich elementów kompozycji dania. Produkty używane do gotowania są najczęściej świeże, zwłaszcza ryby i owoce morza, co niestety jest rzadko widywane w kuchni polskiej. W kuchni japońskiej raczej nie smaży się nic w głębokim tłuszczu, mało pojawia się tłuszczy zwierzęcych. Efektem tej dbałości o jakość jest w zasadzie brak osób cierpiących z powodu nadwagi. Oraz długość życia, ponieważ przeciętny Japończyk żyje 79 lat, natomiast Japonka – aż 86 lat.

Przyprawy
Kuchnia japońska nie mogłaby się obyć bez przypraw, które pełnią również funkcję zdrowotną. Mowa przede wszystkim o sosie sojowym, który dodaje smaku słonego, paście miso z sfermentowanej soi i słodu ryżowego, będącej podstawą wielu zup, oleju sezamowym, czy occie ryżowym. Wszystkie te propozycje pochodzą z mało przetworzonych produktów, posiadają naturalny smak. Wbrew europejskim wyobrażeniom, kuchnia japońska jest zdecydowanie mniej intensywna w smaku. Dominantę stanowią właśnie te naturalne aromaty. Na przykład zielony chrzan wasabi, niezbędny dodatek do sushi, działa bakteriobójczo, podobnie do polskiego chrzanu, którego jednak używamy w kuchni coraz rzadziej.

Podstawowe menu
Codzienne menu mieszkańców Japonii często opiera się na używaniu podobnych składników. W Japonii nie ma zwyczaju długotrwałego obżarstwa przy stole, a po posiłku powinno się unikać uczucia ciężkości na żołądku. Działanie przewodu pokarmowego wspiera często pita zielona herbata. Menu śniadaniowe w Japonii nieco przypomina lunch, na który często je się rybę z rusztu albo zupę stworzoną na bazie pasty miso. Japończycy często jadają w dzień na mieście, ale nie mają problemu z odnalezieniem zdrowych restauracji, na przykład z sushi albo ramenem. Dzieci do szkoły są przez swoje matki wyposażane w pudełka z bentō, tradycyjnym, rozbudowanym drugim śniadaniem. Zazwyczaj dopiero kolacja jest większym posiłkiem, który spożywa się w gronie rodzinnym. Podstawą znowu jest ryż, ale na stole pojawiają się różnego typu dania podgrzewane w specjalnych naczyniach przez płomienie świec. To także moment na jedzenie sashimi. Nie można zapomnieć także o japońskich grzybach shitake, uważanych za grzyby wpływające na długotrwałe zdrowie.

Kuchnia japońska składa się z prostych, naturalnych smaków, wokół których budowana jest prawdziwa mitologia wspólnego przeżywania posiłków. Duża ilość ryb i warzyw w formie surowej, to główny powód, dlaczego tę kuchnię uznaje się za najzdrowszą na świecie.

Poznaj japońską mądrość w preparatach  Spiropharm

Japońska kultura popularna, w szczególności manga i anime ...

Japonia jest krajem, w którym tradycja przeplata się ...

Polskę dzieli blisko dziesięć tysięcy kilometrów, przez co ...

Od dalekiego kraju Kwitnącej Wiśni, aż po gorącą ...

Kuchnia azjatycka jest bardzo różnorodna - w Japonii ...

http://veturo.pl/article/3339/kuchnia-japonska-przyprawy-menu-zdrowa-dieta/