Burgundia

Burgundia potrafi oczarować każdego dzięki wspaniałej architekturze, światowej sławy winnicom oraz zapierającym dech w piersiach pejzażom niedostępnym w innych zakątkach Francji. W malowniczej krainie turyści najczęściej poszukują spokoju, dziewiczej przyrody, zagubionych w pięknych lasach zamków i ruin klasztorów idealnie nadających się do fotografowania.

BurgundiaBurgundia, Francja

fot. pixabay.com

Region oddalony jest o godzinę drogi od zgiełku Paryża, położony w centralnej Francji, graniczy od północy z Szampanią, Lotaryngią i Alzacją, a także z Alpami Francuskimi i Masywem Centralnym od południa oraz niezwykłą Doliną Loary od zachodu. Od wschodu Burgundię ogranicza masyw górski Jury oraz tzw. Brama Burgundzka będąca tektonicznym obniżeniem. Część krajobrazu ukształtowały rzeki wijące się po rozległej krainie, żłobiące malownicze doliny i wąwozy przyciągające turystów miłujących spacery w pięknych okolicznościach przyrody.

Burgundia obudziła się gospodarczo dopiero w wieku XIX na fali rewolucji przemysłowej i dzięki eksploatacji bogatych złóż węgla oraz rudy żelaza, a dziś utrzymuje się między innymi z turystyki i produkcji wybornego wina.

Mieszkańcy Burgundii wierzą w wysoką jakość swojej kuchni i nie bez powodu, gdyż charakteryzują się wrodzonym wyczuciem smaku. Najważniejszymi specjałami pochodzącymi z regionu są musztarda z Dijon i burgundzkie ślimaki – escargots de Bourgogne. Wspaniały zapach ma gulasz boeuf bourgignon, a także galaretka z szynki jambon persille. Lokalnymi produktami, które najczęściej używa się do przyrządzania potraw są wołowina z białego bydła rasy charolaise oraz drobiowe mięso z Bresse.

Białe wino zmieszane z likierem z czarnych porzeczek pijał przed laty burmistrz Dijon o nazwisku Kir i tak właśnie nazywa się lokalny, zacny trunek, którego odmianą jest Kir Royal – wersja koktajlu, w którym białe wino zastępuje szampana. Odrębną kuchnią charakteryzują się również góry Jury, w których każdy turysta sięga po kiełbasę z Morteau – saucisse de Morteau, wędzoną łopatkę wieprzową palette fume oraz wędzoną szynkę z kością jambon fume a l'os. Burgundia ma również do zaoferowania wspaniałe sery czerwone takie jak epoisses i ami du Chambertin czy białe, pleśniowe saint-florentin i soumaintrain. Takie smakołyki koniecznie trzeba popić winem, którego gatunków w Burgundii nie brakuje, a różnorodność jest tak wielka, że każdy turysta po zwiedzeniu Burgundii stanie się koneserem najlepszych win. W tym celu wystarczy zahaczyć o serce Burgundii jakim jest Cote d'Or – mityczna kraina najlepszych na świecie, czerwonych burgundów.

Najbardziej charakterystycznym miejscem w Nicei jest imponujący, pojawiający ...

Najciekawszym miastem Burgundii jest jej stolica, czyli miasto ...

Trasa La Loire à Vélo została przygotowana tak, ...

Bazylika Sacré-Coeur to kościół na szczycie wzgórza Montmartre ...

Łuk Triumfalny to pomnik stojący na placu Charles'a ...

http://veturo.pl/article/3375/francja-burgundia-ciekawe-atrakcje-turystyczne/