Kuchnia czarnogórska

Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami. Kuchnia jest dosyć zróżnicowana ze względu na historię kraju i wpływy obcych państw rządzących na  przestrzeni wieków, dlatego dzieli się na odmianę północną, kontynentalną oraz śródziemnomorską. W przygotowywanych potrawach można dostrzec wpływy takich państw jak Chorwacja, Albania czy Macedonia, niemniej wiele śladów kulinarnych pozostawili po sobie Turcy zamieszkujący przez kilka stuleci tereny Czarnogóry.

Kuchnia czarnogórskakuchnia czarnogórska

fot: e-czarnogora.pl

W sąsiedztwie restauracji unosi się przeważnie zapach rozmarynu, szałwii i mirtu. Większość składników pochodzi z upraw i hodowli prowadzonych zgodnie z naturą, a dania podawane są w tradycyjny sposób. Szczególnie w lokalnych restauracjach można dostać posiłki z naczyń zwanych sac, które przygotowywane są metodą „spod żaru” –  zapewniającą potrawom charakterystyczny smak.

Podróżując po Czarnogórze turyści najczęściej zasiadają do suto zastawionych stołów w restauracjach zwanych restorani, pizzeriach – picerije lub spędzają czas w winiarniach zwanych konobami. Posiłki jada się przeważnie o tych samych porach, co w Polsce.
Wielu turystów z zapałem zabiera się za próbowanie czarnogórskich trunków. Jest w czym wybierać, gdyż mieszkańcy tego pięknego kraju często sięgają po czerwone wino Vranac o intensywnym, rubinowym kolorze i białe, wytrawne wino Krstac, najlepiej smakujące w letnie upały. W gorące dni koniecznie trzeba zaszyć się w chłodnym barze i degustować znane w Czarnogórze piwo Niksicko, którego receptura jest pilnie strzeżona lub nieco gorszej jakości piwo Bip. Narodowym dobrem, które zachwyca podróżujących po regionie jest dostępna niemalże w każdym miejscu rakija – wysokoprocentowy napój otrzymywany przez destylację fermentowanych owoców. W Czarnogórze można u przydrożnych sprzedawców nabyć rożne gatunki tego zacnego trunku: slivovicę – ze śliwek, kajsovicę – z moreli, visnjivicę – z wiśni, medenicę – z dodatkiem miodu i orahowicę – z orzechów włoskich. Ciekawym alkoholem jest również wysokoprocentowa loza – brandy z winogron i kruna – powstająca w miedzianych kadziach opalanych drewnem winorośli. Poczęstunek rakiją i pozostałymi dobrami natury jest przejawem i symbolem czarnogórskiej gościnności i otwarcia na turystów, więc nigdy nie należy odmawiać.

 Przed rozpoczęciem planowania wakacji warto ustalić budżet przeznaczony ...

Pomimo wojennych zniszczeń w najstarszej części miasta – ...

Z miejscowości Zabljak praktycznie spacerem można dotrzeć nad ...

Park Narodowy Durmitor – najbardziej znane w Czarnogórze ...

Góry Dynarskie zwane również Alpami Dynarskimi tworzą rozległy ...

http://veturo.pl/article/3378/kuchnia-czarnogory-potrawy-ciekawostki/