Wyspy Kanaryjskie – ojczyzna serów i win

Wyspy Kanaryjskie wyróżnia kuchnia pełna kontrastów oraz różnorodnych smaków. Ma to swoje przełożenie na różnorodność dwóch najbardziej charakterystycznych produktów gastronomii kanaryjskiej: win i serów.

Wyspy Kanaryjskie – ojczyzna serów i winWinnica

fot: amazingtenerife.com

Archipelag Wysp Kanaryjskich to niezwykłe miejsce, w którym liściaste lasy rosną w sąsiedztwie pustynnej scenerii, zastygłej lawy i fal czystego oceanu, a każda z Wysp jest unikatowa. Ma to swoje przełożenie na różnorodność dwóch najbardziej charakterystycznych produktów gastronomii kanaryjskiej: win i serów.

To połączenie uwielbiane jest przez miłośników kuchni na całym świecie. Pozornie odmienne smaki fantastycznie ze sobą współgrają, tworząc jedną z najszlachetniejszych par kulinarnych. Mimo, że zestawienie to kojarzone jest z tradycyjną kuchnią francuską, jedne z najlepszych win i serów na świecie powstają na Wyspach Kanaryjskich, cieszących się mianem miejsca o najlepszym na świecie klimacie.

W winnicach Wysp Kanaryjskich powstaje 10 tradycyjnych odmian win, znacznie się od siebie różniących. Przyczyną tak dużej odmienności jest różnorodność mikroklimatów występujących na każdej z siedmiu głównych wysp. Nie bez znaczenia jest również nietypowe podłoże, duże różnice w wysokościach oraz rzadko spotykane odmiany winorośli. Wszystko to przekłada się na unikatowy smak i aromat win kanaryjskich, zdobywających coraz większą popularność wśród amatorów i koneserów. Odmiany win uprawianych na Wyspach Kanaryjskich objęte są chronioną nazwą pochodzenia, gwarantującą jakość produktu i jego unikatowość. Najsłynniejszą odmianą winorośli na Wyspach Kanaryjskich jest malvasía. Ta lubiąca ciepły klimat odmiana winorośli, uprawiana była jeszcze w czasach starożytnej Grecji. Dzisiaj jest rozpowszechnionym na całym świecie szczepem, który jednak wyjątkowo dobrze przyjął się na wulkanicznych podłożach Lanzarote, sprawiając, że tutejsze wina cieszą się wyjątkową sławą. Wina z Wysp Kanaryjskich cenione są wśród koneserów o czym świadczą wysokie punktacje w znanych wyróżnieniach Peñín i Parker, które co roku przyznawane są najlepszym winom na świecie. Historia winiarstwa na wyspie sięga XVI wieku, a wzmianki o kanaryjskich trunkach opisane były nawet w dziełach Williama Shakespeare’a.

Wyjątkowo jakość sprawia, że również kanaryjskie sery są nagradzane znaczącymi nagrodami w prestiżowych konkursach, takich jak World Cheese Awards. Mikroklimat archipelagu wpływa również na różnorodność serów powstających na wyspach. Wyróżnia je szeroki wachlarz odmiennych smaków, kolorów i tekstur, które zachowują swoje właściwości dzięki tradycyjnym metodom wytwarzania. Najlepszym sposobem odkrycia tych smaków jest wizyta w jednej z licznych piwnic winiarskich i wytwórni sera na Wyspach Kanaryjskich, gdzie oprócz degustacji, można poznać metody produkcji i zgłębić tajniki powstawania win i serów.

Barcelona - historyczna stolica Katalonii, miasto położone nad ...

Prezentujemy siedem powodów, dla których Wyspy Kanaryjskie są ...

Toledo stanowi jeden z najcenniejszych skarbów architektury hiszpańskiej ...

Kastylia-La Mancha to region będący kwintesencją Hiszpanii w ...

Walencja – przepiękne miasto o bogatej historii sięgającej ...

Wydarzenia turystyczne

http://veturo.pl/article/3424/wino-kanaryjskie-sery-kanaryjskie/