Czeskie smakołyki na festiwalach gastronomicznych

Wiosną w Czechach odbywa się wiele imprez gastronomicznych, które gromadzą miłośników trunków oraz czeskiej i międzynarodowej kuchni. Na smakoszy czekają degustacje przysmaków regionalnych, wina i piwa z lokalnych browarów. 

 

Czeskie smakołyki na festiwalach gastronomicznychCzeskie festiwale gastronomiczne

fot. mat. prasowe

Miasto Pardubice we wschodnich Czechach słynie ze znakomitych pierników. 8 maja odbędzie się na dziedzińcu tutejszego pałacu Święto Piernika. Na dorosłych i dzieci czeka barwny jarmark, wystawa pierników, degustacje, a także przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy, na przykład odłupywanie pierników z piernikowej chatki czy kurs siadania na łopacie pod nadzorem Baby Jagi!

 

Miłośników piwa zapraszamy do Pragi 11-27 maja na ósmą edycję Czeskiego Festiwalu Piwnego na terenie praskiego centrum wystawienniczego Výstaviště. Na gości czeka bogata oferta czeskich browarów, najlepszych restauracji i  firm cateringowych, rzeźników i piekarzy. Do dyspozycji będzie dziesięć tysięcy miejsc siedzących w wielkim namiocie i 200 osób z obsługi, ubranych w czeskie stroje ludowe.  Program urozmaicą wystąpienia muzyczne oraz weekendowe imprezy do samego rana. 

 

Przysmaków przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni spróbujemy podczas imprezy o nazwie Garden Food Festival w Ołomuńcu na środkowych Morawach 13-14 maja. Na wielkim pikniku na smakoszy czekają, oprócz potraw regionalnych, takich jak kiełbasy czy kołacze od lokalnych producentów, także egzotyczne specjały, na przykład dania z owadów. Organizatorzy szykują ciekawy program towarzyszący, między innymi warsztaty kulinarne dla dzieci i dorosłych, wystąpienia muzyczne i pokazy kulinarne na scenie.  

 

Litomyšl, miasto rodzinne słynnego kompozytora czeskiego Bedřicha Smetany, zaprasza 20–21 maja na Festiwal Gastronomiczny Magdaleny Dobromiły Rettigovej. Nawiązuje on do postaci legendarnej kucharki. Spędziła ona w tym mieście ostatnie lata swego życia, była aktywną działaczką społeczną, prowadziła naukę gotowania i prac domowych dla kobiet i dziewcząt, jak również czytania i literatury czeskiej. Restauracje w mieście i okolicy będą oferować specjalne menu według przepisów M. D. Rettigovej. Na gości czekają także konkursy i imprezy kulturalne. 

 

Jedną z największych imprez gastronomicznych w Czechach jest Bosh Fresh Festival, który zagości tradycyjnie w Czeskich Budějovicach (6-7 maja), w Pilznie (20-21 maja), w Libercu (27-28 maja) i w Pardubicach (17-18 czerwca). Na gości czeka kilka scen, na których będą odbywały się workshopy, pokazy kulinarne z udziałem słynnych kucharzy i mnóstwo innych atrakcji. Tegoroczna edycja ukierunkowana będzie na specjały kuchni międzynarodowej, między innymi indyjskiej, wietnamskiej, amerykańskiej, francuskiej i śródziemnomorskiej. Nie zabraknie degustacji piwa i wina czeskiej i zagranicznej produkcji, pochodzących zarówno z dużych, jak i małych, rodzinnych browarów i winnic.

 

W ostatni majowy weekend (26–28 maja) na smakoszy czeka w Pradze kolejna tradycyjna impreza gastronomiczna – Prague Food Festival. Oprócz degustacji czeskich specjałów oferowanych przez dziesiątki najlepszych restauracji czeskich, ciekawostek gastronomicznych, nie zabraknie także barwnego programu towarzyszącego, między innymi  przedstawień artystycznych, konkursów i spotkań z dietetykami.  Festiwal odbędzie się w Ogrodzie Królewskim Zamku Praskiego.

 

www.czechtourism.com/pl/events 

 

Czeskie ośrodki narciarskie szykują się do otwarcia sezonu ...

Ochłodziło się, wcześniej zapada zmrok, zbliża się dzień ...

Mikulov, malownicze miasteczko winiarskie ulokowane jest na południu ...

Czy chcielibyście spędzić noc w łożu z baldachimem, ...

Planujesz w wakacje wycieczkę do Czech? W takim ...

http://veturo.pl/article/3480/czeskie-festiwale-gastronomiczne/