Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiej

Smaki Azji cieszą się nad Wisłą coraz większą popularnością. Chińskie i japońskie dania coraz częściej pojawiają się w polskich restauracjach, coraz częściej też próbujemy przyrządzać je samodzielnie w swych domach. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie, a kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór przypraw. Jakie dodatki smakowe stanowią podstawę w kuchni azjatyckiej?

Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiejPrzyprawy azjatyckie

fot.mat.prasowe

Galangal
Wygląda jak imbir, choć znacznie różni się od niego swoimi właściwościami. Twardy i ostry w smaku korzeń jest przyprawą znaną w zasadzie tylko na terenie Azji. Czy warto po nią sięgać? Podobnie jak większość przypraw kuchni orientalnej, tak i galangal ma leczniczą moc. Znany i ceniony ze względu na swe antybakteryjne właściwości, jest dodatkiem chętnie wykorzystywanym przez miłośników medycyny naturalnej. A do jakich będzie on pasował najlepiej? Do pikantnych past, do kurczaka po kambodżańsku oraz do Tom Kha Gai – tajskiej zupy kokosowej z kurczakiem.

Krachai
Kuchnia azjatycka chętnie sięga po dobrze znany nam imbir oraz po jego dziką odmianę. Krachai, czyli dziki imbir, zadziwia smakiem oraz aromatem. Kamfora i pieprze – oto dominujące nuty. Dzięki nim ten wyjątkowy dodatek smakowy świetnie sprawdza się w daniach rybnych.

Liście pandanu
Pandan to kolejna przyprawa, która często pojawia się w orientalnych przysmakach. Ponieważ liście te są dość długie, zazwyczaj wykorzystuje się je do zawijania mięs. Lekko orzechowy posmak tej rośliny sprawia, że w wielu krajach Azji jest ona z powodzeniem wykorzystywana również jako dodatek do deserów. Jednym z tych najciekawszych jest ciasto pandanowe, które nie tylko świetnie smakuje, ale też intryguje swą barwą.

Papryczki kashmiri
Suszone i wędzone, papryczki kashmiri są jedną z ulubionych przypraw miłośników pikantnych dań. Mają one mocny smak i intensywną barwę, dzięki czemu doskonale radzą sobie jako dodatki do sosów, np. do sosu sojowego. Można z nich też korzystać przy sporządzaniu dań wegańskich oraz potraw curry. W tym drugim przypadku papryczki kashmiri świetnie sprawdzają w towarzystwie kurkumy oraz trawy cytrynowej.

Długi pieprz
Bardziej przypomina małe szyszki niż ziarnka pieprzu. A co ze smakiem? To dość pikantna przyprawa, która zadziwia posmakiem cynamonu, kardamonu oraz gałki muszkatołowej. Orzeźwiający, intrygujący dodatek, świetnie sprawdza się w tajskich zupach, np. w tych z kurczakiem.

Garam masala
Ta rozgrzewająca mieszanka przypraw i ziół (m.in. cynamonu, goździków, kminu rzymskiego, kardamonu) świetnie pasuje do wielu dań kuchni indyjskiej. Wykazuje się przy tym sporą uniwersalnością. Można nią doprawić zarówno mięso z kurczaka, jak wiele dań wegetariańskich. Do najsłynniejszych przysmaków z tą przyprawą jako głównym dodatkiem zaliczają się bezmięsne szaszłyki ze słodkawego, śmietankowego w smaku serka paneer, cebuli i papryki, a także krewetki w doprawionym cieście, które przed podaniem smaży się na głębokim tłuszczu.

Azjatycka dieta zachwyca swym smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami. Są one w znacznej mierze efektem stosowania przypraw, które nie tylko wspaniale smakują, ale i korzystnie wpływają na nasz organizm.

Kiedy myślisz o wakacjach marzeń, oczyma wyobraźni widzisz ...

Wypożyczalnia samochodów Avis przedstawia listę niezwykle malowniczych polskich ...

Wyciągarki samochodowe coraz częściej są stosowane przez kierowców ...

Nic nie buduje lepiej relacji rodzinnych i miłych ...

Marzą ci się wakacje w egzotycznej scenerii? Chciałbyś ...

Ekskluzywne oferty wypoczynku w Polsce czy za granicą ...

http://veturo.pl/article/3665/nietypowe-przyprawy-azjatyckie/