Co i gdzie zjeść w Gdańsku?

gdańsk atrakcje

Lody Miś, piwo Pyskaty Troll, zupa brukwiowa na gęsinie, śledzie po kaszubsku, chleb oliwski to tylko nieliczne kuchenne specjały jakimi poczęstuje Was Gdańsk. Przeczytaj gdzie i co zjeść, podziwiając panoramę tego miasta.


Co i gdzie zjeść w Gdańsku?Gdańsk

efektstudio80 / Fotolia

Podczas zwiedzania Gdańska na pewno zgłodniejecie, dlatego warto wiedzieć gdzie oraz co smacznie i niedrogo zjeść. Królują tu bowiem ryby i kuchnia kaszubska, a co roku, od prawie 20 lat odbywa się Święto Chleba. Nie można zapomnieć też o tradycyjnej, słynnej Lodziarni Miś i miejscu, w którym co tydzień  spotkacie innego podróżnika, który podzieli się z Wami swoimi przygodami. W wolnej chwili warto napić się piwa o śmiesznej nazwie Pyskaty Troll, w Browarze Piwna.

W 1927 roku spółka Otto E. Weber z Gdańska, reklamowała się w krakowskim Ilustrowanym Kurierze Codziennym, że wysyła masę lodową z jajek marki „Złota Gwiazda”, z której po dodaniu 6 litrów niegotowanego mleka powstają czyste, naturalne lody śmietankowe. Dziś najbardziej znane w sklepach gdańskie lody to Calypso, firmy Lodmor, dostępne w jedenastu smakach. Charakterystycznym miejscem, gdzie dostaniecie najsmaczniejsze, gałkowane lody w Gdańsku jest Lodziarnia Miś, na ulicy Sukienniczej. Miejsce to istnieje od 1962 roku i kupujący ma wrażenie, jakby od tego czasu nic się tam nie zmieniło, bowiem wystrój wnętrza nadal przypomina ten z czasów PRL-u. Niestety dla mieszkańców i zwiedzających, lodziarnia jest czynna tylko od maja do września. Dlaczego niestety? Bo nakładają tam najsmaczniejsze lody na całym Pomorzu, powstałe według niezmiennej receptury sprzed 50 lat i co ważne, wyrabiane tylko z naturalnych składników.

Od 19 lat, podczas Jarmarku Dominikańskiego odbywa się Święto Chleba. Z tej okazji na jednej z gdańskich ulic stawiany jest ogromny namiot przypominający bochenek zwykłego pszennego chleba (najczęściej nazywany jest on oliwskim), w którym odbywają się liczne atrakcje, a także można spróbować oraz zakupić wszelkiego rodzaju wyroby piekarnicze. Ceremonię otwarcia uświetnia hejnał Święta Chleba, a podczas jego trwania oprócz licznych degustacji odbywają się liczne wykłady, prelekcje i konsultacje promocyjne oraz na temat roli pieczywa w zdrowym odżywianiu się.

Wszystkich tych co kochają podróże, zarówno te małe jak i te duże, a także tych, którzy nie lubią sami podróżować, ale interesują się kulturami innych Państw, zapraszam do kawiarenki Południk18. To miejsce spotkań zarówno podróżników, turystów, jak i wszystkich tych co są ciekawi świata. W czwartki, w godzinach popołudniowych jeden z zaproszonych podróżników opowiada gościom kawiarenki o swoich wyprawach, zabytkach, kulturze, mieszkańcach, życiu codziennym i polityce odwiedzanego miejsca. Oprócz spotkań z podróżnikami odbywają się tu także wernisaże i koncerty. Herbaciarnio-kawiarnia znajduje się na ulicy Garncarskiej 7-9.

Pamiętacie słowa Magdy Gessler, która prawie w każdym odcinku przypomina, że je się również oczami? Kierując się zatem jej słowami, chcę Was zaprosić do Panoramy, znajdującej się na najwyższym (szesnastym) piętrze gdańskiego wieżowca, Zieleniaka. Restauracja posiada trzy sale, dwie z widokiem na Stocznię Gdańską, jedną z widokiem na miasto. Mając takie pejzaże przed oczami z pewnością docenicie także tutejszą kuchnię, szczególnie rybę podaną na patelni, na której ją dla Was przygotowano.

Mimo, że Gdańsk jest znany jako Wolne Miasto, to Kaszubi uznają ją za swoją stolicę. Dlatego w wielu restauracjach można dostać kaszubskie dania. Na wyróżnienie zasługuje zatem Tawerna Mestwin, która specjalizuje się tylko w kuchni regionalnej Kaszub. Warto tu spróbować tradycyjnej zupy brukwiowej na gęsinie, zawijańca kaszubskiego, śledzi i placka po kaszubsku. Na deser obowiązkowo domowe ciasto. Obsługa ubrana jest w regionalne stroje, mówi po kaszubsku, a właścicielka (rodowita Kaszubka) podczas wernisaży, które organizuje w tawernie promuje kulturę Kaszub. Tawerna Mestwin mieści się w samym sercu Gdańska, na ulicy Straganiarskiej 20/23.

Miłośników Piwa zapraszam do Browaru Piwna (ul. Piwna 50/51). To tutaj wytwarzano niegdyś słynne Piwo Jopejskie, które miało szerokie zastosowanie w kuchni (dodawane było do zup i sosów) jak i medycynie, podczas przeziębień (działał napotnie). Producentem piwa był słynny astronom Jan Heveliusz. Obecnie warzy się tu miedzy innymi piwo Pszeniczne, Pils, Pyskaty Troll, Mild. Smakoszetego trunku mogą dołączyć do Klubu Kuflowego, gdzie za ustaloną w regulaminie opłatą otrzymuje się swój indywidualny numer klubowy oraz kufel na wyłączność. Co ważne kufel ten jest o 25% większy od tradycyjnego.

 

 Wysoki poziom zaangażowania w odpowiednie zaplanowanie urlopu jest ...

Rower jako środek transportu jest chętnie wybierany nie ...

Planując wakacyjne wyjazdy wiele osób wybiera na urlop ...

Każdego roku do Trójmiasta, w skład którego wchodzą ...

Przedstawiamy sześć miejsc w Sopocie, w których zjecie ...

Są takie miejsca w Sopocie, które musicie zobaczyć. ...

nocleg

gastronomia

sport

atrakcje

http://veturo.pl/article/882/gdansk-attrakcje-gdzie-zjesc/