The World's Best Paella

Smaki Hiszpanii

Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana. Składają się na nią potrawy charakterystyczne dla każdej z siedemnastu wspólnot autonomicznych. W Walencji króluje paella, w Baskonii Pintxos, w Andaluzji gazpacho, a w Asturii fabada Asturiasa. Zdradzamy gdzie i co jeść podczas podróży po Hiszpanii.

Walencja to region w którym króluje paella. W Polsce nazywana jest jednogarnkową potrawą z ryżu. Niestety garnek niewiele ma z nią wspólnego, ponieważ Hiszpanie robią ją na patelni, na niej też potem ją podają. Najczęściej spotkacie paellę z owocami morza, kurczakiem, kiełbasą chorizo (moja ulubiona) i oczywiście warzywami. Niektórzy nasi rodacy porównują ją do włoskiego risotto, ale różnica jest znaczna. We włoskiej potrawie ryż jest klejący, w hiszpańskiej – sypki. Chcąc osiągnąć odpowiednią konsystencję potrawy należy dobrze uprażyć ryż (zawsze na suchej patelni!). Tajemnicą udanej paelli jest szafran. Niestety w Polsce nie w każdym sklepie można go dostać, poza tym jest bardzo drogi, więc kiedy po prostu zabraknie mi go w domu, zastępuję go curry. Smak potrawy jest co prawda już inny, ale równie smaczny.

Hiszpanie większość swego czasu spędzają poza domem i poza nim również jedzą. Na śniadanie zazwyczaj jest coś słodkiego, najczęściej kawa i słodka bułka lub tosty z dżemem. Bardzo popularne są również churrios, długie, smażone na głębokim oleju ciastka, posypane cukrem lub polane czekoladą. Niebo w ustach. Niestety pomimo wielu prób wykonania ich w domu, nigdy nie udało mi się dokładnie odtworzyć tego hiszpańskiego smaku.

W ciągu dnia Hiszpanie lubią sobie podjadać tapas, czyli przekąski. Zazwyczaj składają się na nie sałatki ze świeżych pomidorów, sera i oliwek, owoce morza, ślimaki oraz tortilla, czyli omlet z ziemniakami, czy choćby gazpacho – chłodnik z pomidorów i papryki. Są nawet specjalne tapas bary, w których na szybko serwowane są tylko przekąski. W dużych restauracjach, przed kolacją, bardzo często tapas są podawane gratis wraz z lampką wina.

Moim ulubionym hiszpańskim winem jest sangria. Nie ta butelkowana, ale ta trzymana w beczkach i podawana mocno schłodzona z kawałkami owoców. Kiedy pierwszy raz ją piłam, nie czułam posmaku alkoholu. Miałam wrażenie, że to owocowy kompot. Niestety, właśnie przez to sangria, choć przepyszna jest zgubna. W pewnym momencie uderza do głowy. Aczkolwiek każdy kto jej raz posmakuje, nie może się jej później oprzeć.

Chciałabym również zachęcić do posmakowania prażonych kasztanów sprzedawanych na ulicy w papierowych rożkach (często wykonanych z gazety). To niedroga a jakże smaczna przekąska którą, jak zauważyłam, wielu Polaków omija z daleka. Kasztany możecie jeść zarówno w skorupkach, jak i bez nich. Jeśli nie lubicie słodkawo-mdłych smaków warto je posolić, są wtedy jeszcze smaczniejsze. Nie bójcie się tego, że praży i sprzedaje się je na ulicy. Uważacie, że to niehigieniczne? Kasztany są przed przyrządzeniem myte, urządzenia do prażenia czyste, a sprzedawca nie dotyka ich rękami tylko specjalną łopatką spożywczą.

O hiszpańskich smakach mogłabym pisać bez końca, tak bardzo zróżnicowana, a przede wszystkim smaczna jest ta kuchnia. Na koniec jeszcze jedna rada – nie bójcie się nowych smaków, i tego co oferują mieszkańcy tego kraju. Hiszpanie są bardzo życzliwi do innych i na pewno nie podadzą niczego niedobrego. Choć zapewne gdyby było odwrotnie i to my podalibyśmy im kiszone ogórki, kapustę lub skisłe mleko uznaliby to za zniewagę. Wszystko co skisłe jest uważane przez Hiszpanów za zepsute. Oni korzystają zawsze tylko ze świeżych produktów.

¡buen provecho!

Wszystkie pola:

array(19) { ["key_words"]=> string(28) "Hiszpania - kuchnia narodowa" ["meta_title"]=> string(119) "Smaki Hiszpanii - foodtravel Hiszpania, jedzenie w Hiszpanii, atrakcje Hiszpanii, wycieczki, wakacje, Hiszpania, Veturo" ["meta_desc"]=> string(185) "Jakie są najbardziej znane potrawy w Hiszpanii? Czym raczą się Hiszpanie na śniadanie, a czym w czasie lunchu? Poznajcie najbardziej znane hiszpańskie potrawy - tylko na veturo.pl " ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(14) "Beata Dymarska" ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> float(40.319743080951) ["lng"]=> float(-4.8339843743295) } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["country"]=> string(3) "ESP" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words: Hiszpania - kuchnia narodowa

meta_title: Smaki Hiszpanii - foodtravel Hiszpania, jedzenie w Hiszpanii, atrakcje Hiszpanii, wycieczki, wakacje, Hiszpania, Veturo

meta_keys:

meta_desc: Jakie są najbardziej znane potrawy w Hiszpanii? Czym raczą się Hiszpanie na śniadanie, a czym w czasie lunchu? Poznajcie najbardziej znane hiszpańskie potrawy - tylko na veturo.pl

watermark:

interesting_places:

author: Beata Dymarska

latlng: Array

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title: Smaki Hiszpanii - foodtravel Hiszpania, jedzenie w Hiszpanii, atrakcje Hiszpanii, wycieczki, wakacje, Hiszpania, Veturo

meta_keys:

meta_desc: Jakie są najbardziej znane potrawy w Hiszpanii? Czym raczą się Hiszpanie na śniadanie, a czym w czasie lunchu? Poznajcie najbardziej znane hiszpańskie potrawy - tylko na veturo.pl

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: Beata Dymarska

meta_desc: Jakie są najbardziej znane potrawy w Hiszpanii? Czym raczą się Hiszpanie na śniadanie, a czym w czasie lunchu? Poznajcie najbardziej znane hiszpańskie potrawy - tylko na veturo.pl