
Wielkanoc kulinarnie
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi uczty w gronie rodzinnym. Jakie potrawy królują na stołach w całej Polsce? Może warto sięgnąc do ludowych tradycji, by w tym roku zaskoczyć gości nowymi przysmakami? Oprócz tradycyjnego białego barszczu i jajek na milion sposobów proponujemy degustację pyszności przygotowanych przez doświadczone gospodynie. Zapraszamy na wirtualną degustację wielkanocnych potraw.
1. Chrzanówka na zdrowie!
Chrzanówka lub krzonówka to tradycyjna potrawa wielkanocna w Małopolsce. Jest to danie jednogarnkowe, zupa podobna do popularnego żuru. Podaje się ją zwykle w wielkanocną niedzielę, kiedy przy stole gromadzi się cała rodzina. Można powiedzieć, że jest to danie „z koszyczka”, ponieważ znajdują się w nim składniki ze święconki: kawałki mięs, czy wędlin, ćwiartki ugotowanego na twardo jajka. Po dodaniu jarzyn i serwatki lub kwaśnicy nie zapomnijmy o najważniejszym – chrzanie. To on nadaje zupie charakterystycznego, kojarzącego się ze świętami wielkanocnymi smaku.
2. Mazurek – ciasto czy małe dzieło sztuki?
Ciasto jednoznacznie kojarzone z okresem Wielkanocy. Kolorowe mazurki, ozdobione różnymi wzorkami i napisami można spotkać niemalże na każdym świątecznym stole. Podstawą tego smakołyku jest zazwyczaj ciasto kruche, ale występują także odmiany z ciastem biszkoptowym, marcepanowym, czy makaronikowym. Placek z karbowanymi brzegami – najczęściej w kształcie prostokąta – smaruje się różnymi masami, np. kajmakową, orzechową, czy lukrem. Dodatkiem jest nieco kwaśna marmolada, która równoważy smaki. Równie ważne co podstawowe składniki są elementy dekoracyjne, wykonane z bakalii lub owoców. Choć ciasta te piecze się na terenie całej Polski, najbardziej znany jest „Mazurek orzechowy”, wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego.
3. Murzin ze Śląska Cieszyńskiego
Prawdopodobnie większości z nas murzynek kojarzy się z czekoladowym ciastem. Jednak Murzin, pochodzacy ze Śląska Cieszyńskiego to zupełnie inna potrawa. Kiedy nadejdzie czas Wielkanocy, w każdym domu na Śląsku czuć już zapach pieczonego smakołyku. Z wyglądu przypomina on zwykły chleb, ale wnętrze kryje całe bogactwo smaków. Nadzieniem tradycyjnego Murzina są aromatyczne wędliny.
4. Dzionie rakowskie – popisy cierpliwej gospodyni
W okolicach Rakowa w województwie świętokrzyskim podczas Wielkanocy można spróbować tzw. dzioń rakowskich. Podstawą tego dania jest maca, którą moczy się w rosole, aby zmiękła i nabrała smaku. Tak powstaje nadzienie dla pieczonej kiszki wieprzowe.
5. Kaszubski zylc
Zylc to galaretka z nóżek po kaszubsku. To danie zaskakujące nie tylko prostotą, ale także smakiem. Do jej przygotowania wykorzystuje się mięso i warzywa, które stworzą wnętrze galaretki. Doskonała przekąska na święta!
6. Królowa z Podlasia
Kolejnym wypiekiem kojarzącym się ze świętami wielkanocnymi jest baba. W całej Polsce występują różne jej odmiany i smaki. Królową podlaskich stołów, prawdziwą damą jest baba migdałowa. Piecze się ją z mąki gryczanej z dodatkiem migdałów. Brzmi aromatycznie i pysznie? Wystarczy pojechać w tamte strony, aby spróbować.
Wszystkie pola:
array(17) { ["key_words"]=> string(19) "potrawy wielkanocne" ["meta_title"]=> string(122) "Wielkanoc kulinarnie - potrawy wielkanocne, tradycje wielkanocne, polskie święta, potrawy regionalne, kuchnia regionalna" ["meta_desc"]=> string(236) "Wielkanoc? To brzmi pysznie! Zbliża się czas świąt, a wraz z nim moment spotkania z rodziną przy stole. Co na nim zagości? Najwspanialsze potrawy, przypominające dawne tradycje. Zasmakuj z Verturo.pl w regionalnych pysznościach." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(16) "Poradnik turysty" ["author"]=> string(16) "Agnieszka Banach" ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> string(16) "19.5996093722685" ["lng"]=> string(16) "52.3317594897791" } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(true) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["country"]=> string(3) "POL" }key_words: potrawy wielkanocne
meta_title: Wielkanoc kulinarnie - potrawy wielkanocne, tradycje wielkanocne, polskie święta, potrawy regionalne, kuchnia regionalna
meta_keys:
meta_desc: Wielkanoc? To brzmi pysznie! Zbliża się czas świąt, a wraz z nim moment spotkania z rodziną przy stole. Co na nim zagości? Najwspanialsze potrawy, przypominające dawne tradycje. Zasmakuj z Verturo.pl w regionalnych pysznościach.
watermark:
interesting_places: Poradnik turysty
author: Agnieszka Banach
latlng: Array
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title:
is_poradnik: 1
is_sprzet:
is_outwear:
use_video:
video:
show_map:
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title: Wielkanoc kulinarnie - potrawy wielkanocne, tradycje wielkanocne, polskie święta, potrawy regionalne, kuchnia regionalna
meta_keys:
meta_desc: Wielkanoc? To brzmi pysznie! Zbliża się czas świąt, a wraz z nim moment spotkania z rodziną przy stole. Co na nim zagości? Najwspanialsze potrawy, przypominające dawne tradycje. Zasmakuj z Verturo.pl w regionalnych pysznościach.
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: Agnieszka Banach
meta_desc: Wielkanoc? To brzmi pysznie! Zbliża się czas świąt, a wraz z nim moment spotkania z rodziną przy stole. Co na nim zagości? Najwspanialsze potrawy, przypominające dawne tradycje. Zasmakuj z Verturo.pl w regionalnych pysznościach.