Kubańskie cygara
Kubańskie cygara wśród koneserów uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Odpowiednia wilgotność powietrza, żyzna ziemia i duże nasłonecznienie sprzyjają uprawie wysokiej jakości tytoniu. Proces jego uprawy przekazywany jest z pokolenie na pokolenie. Wśród turystów utarło się przekonanie, że cygara zwijane są na udach pięknych Kubanek. Prawda jest jednak inna, a mianowicie wytwarzane są przez torcedores.
To zawód, który wymaga ogromnego wysiłku i precyzji, dlatego konieczne jest odbycie pięcioletniego szkolenia. Najlepsi z nich zwijają nawet do 100 cygar w ciągu dnia. To im powierza się pracę
z najcenniejszymi z liści tytoniu. Należy pamiętać, że czarny rynek jest tu bardzo mocno rozwinięty i na każdym kroku możemy spotkać kogoś, kto będzie usiłował sprzedać nam podróbki. Dlatego chcąc kupić oryginalne, kubańskie cygaro należy udać się do przyfabrycznego sklepu.
Kubańska kuchnia
W smaku kubańskich potraw można wyczuć wpływ kuchni europejskiej, afrykańskiej i okolicznych, karaibskich wysp. Najczęściej spożywanym rodzajem mięsa jest kurczak i wieprzowina, podawane najczęściej z ryżem i fasolą bądź z platanos.
W menu kubańskiej rodziny często pojawiają się zupy, do których dodawane są rosnące tu rośliny tj. boniatos czy yuca.
Będąc na wyspie koniecznie powinno się spróbować popularnych na wybrzeżu ryb i owoców morza - są tu wyśmienite. Smak większości potraw wzbogacany jest czosnkiem, kolendrą i oregano. Mimo iż potrawy Kubańczyków są łatwe w przygotowaniu, mają niesamowity smak i aromat. Warto zobaczyć również jak przygotowywane są posiłki w kubańskiej rodzinie. To nie tylko gotowanie, ale cały rytuał, któremu towarzyszy muzyka i niepowtarzalna atmosfera.
Kubańska kawa
Arabica Torquino Lavado porównywana jest do jednej z najlepszych kaw na świecie. Jej plantacje znajdują się we wschodniej i środkowej części Kuby i poddawane są ciągłym kontrolom. Wysoką jakość zawdzięcza uprawie za pomocą naturalnych metod. Do dnia dzisiejszego zbierana jest ręcznie. Charakteryzuje się bogatym smakiem, w którym wyczuć można delikatny, kwaskowaty posmak. Mówi się, że jej aromat przypomina zapach kubańskich cygar. Przygotowane z jej ziaren espresso, kawa po turecku czy drinki smakują rewelacyjnie.
Kubańskie cygara
Kubańskie cygara wśród koneserów uznawane są za jedne z najlepszych na świecie. Odpowiednia wilgotność powietrza, żyzna ziemia i duże nasłonecznienie sprzyjają uprawie wysokiej jakości tytoniu. Proces jego uprawy przekazywany jest z pokolenie na pokolenie. Wśród turystów utarło się przekonanie, że cygara zwijane są na udach pięknych Kubanek. Prawda jest jednak inna, a mianowicie wytwarzane są przez torcedores.
To zawód, który wymaga ogromnego wysiłku i precyzji, dlatego konieczne jest odbycie pięcioletniego szkolenia. Najlepsi z nich zwijają nawet do 100 cygar w ciągu dnia. To im powierza się pracę
z najcenniejszymi z liści tytoniu. Należy pamiętać, że czarny rynek jest tu bardzo mocno rozwinięty i na każdym kroku możemy spotkać kogoś, kto będzie usiłował sprzedać nam podróbki. Dlatego chcąc kupić oryginalne, kubańskie cygaro należy udać się do przyfabrycznego sklepu.
Kubańska kuchnia
W smaku kubańskich potraw można wyczuć wpływ kuchni europejskiej, afrykańskiej i okolicznych, karaibskich wysp. Najczęściej spożywanym rodzajem mięsa jest kurczak i wieprzowina, podawane najczęściej z ryżem i fasolą bądź z platanos.
W menu kubańskiej rodziny często pojawiają się zupy, do których dodawane są rosnące tu rośliny tj. boniatos czy yuca.
Będąc na wyspie koniecznie powinno się spróbować popularnych na wybrzeżu ryb i owoców morza - są tu wyśmienite. Smak większości potraw wzbogacany jest czosnkiem, kolendrą i oregano. Mimo iż potrawy Kubańczyków są łatwe w przygotowaniu, mają niesamowity smak i aromat. Warto zobaczyć również jak przygotowywane są posiłki w kubańskiej rodzinie. To nie tylko gotowanie, ale cały rytuał, któremu towarzyszy muzyka i niepowtarzalna atmosfera.
Kubańska kawa
Arabica Torquino Lavado porównywana jest do jednej z najlepszych kaw na świecie. Jej plantacje znajdują się we wschodniej i środkowej części Kuby i poddawane są ciągłym kontrolom. Wysoką jakość zawdzięcza uprawie za pomocą naturalnych metod. Do dnia dzisiejszego zbierana jest ręcznie. Charakteryzuje się bogatym smakiem, w którym wyczuć można delikatny, kwaskowaty posmak. Mówi się, że jej aromat przypomina zapach kubańskich cygar. Przygotowane z jej ziaren espresso, kawa po turecku czy drinki smakują rewelacyjnie.