Popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest grill – asado. Spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, którego moczą w specjalnym sosie zwanym chimichurri (marynata czosnkowo - ziołowa).
Dania z wołowiny
Głownie jest to wołowina w postaci wielu dań :
- delikatny, soczysty bife de chorizo,
- bife de lomo (stek z polędwicy),
- bife de costilla,
- chuleta (stek wołowy),
- asado de tira (mostek wołowy),
- matambre relleno - pieczona, faszerowana rolada z łaty wołowej
- czyvacío (polędwica wołowa).
- Kiełbaski
Jedzą też kiełbaski (chorizo), kaszanki, nerki wołowe oraz cielęce czy żeberka. Tradycyjne w stylu kuchni argentyńskiej występują często też różnego rodzaju sałatki i pierogi - (empanadas) nadziewane np. wołowina, serem i warzywami.
Desery i wina
Argentyńczycy i duzi i mali lubują się też w deserach. Koniecznie trzeba spróbować słodkie pierożki (pastelles) o nadzieniu śmietankowo-karmelowym. Słynne są też argentyńskie wina z winorośli europejskich. Tutejsze klimat lepiej im służy niż w Europie, dlatego zaczęto uprawiać je właśnie w Argentynie.
Napoje
Każdy Argentyńczyk wypija też ogromne ilości napojów słodkich i soków – woda sodowa, woda gazowana z syfonów, świeży sok z pomarańczy - jugo de naranja exprimido, soki z pomelo, (grapefruit) , limona (cytryna) i anana (ananasa). No i oczywiście narodowa yerba mate.
Popularną formą jedzenia i spędzania równocześnie czasu jest grill – asado. Spożywają przygotowane na nim ogromne ilości mięsa, którego moczą w specjalnym sosie zwanym chimichurri (marynata czosnkowo - ziołowa).
Dania z wołowiny
Głownie jest to wołowina w postaci wielu dań :
- delikatny, soczysty bife de chorizo,
- bife de lomo (stek z polędwicy),
- bife de costilla,
- chuleta (stek wołowy),
- asado de tira (mostek wołowy),
- matambre relleno - pieczona, faszerowana rolada z łaty wołowej
- czyvacío (polędwica wołowa).
- Kiełbaski
Jedzą też kiełbaski (chorizo), kaszanki, nerki wołowe oraz cielęce czy żeberka. Tradycyjne w stylu kuchni argentyńskiej występują często też różnego rodzaju sałatki i pierogi - (empanadas) nadziewane np. wołowina, serem i warzywami.
Desery i wina
Argentyńczycy i duzi i mali lubują się też w deserach. Koniecznie trzeba spróbować słodkie pierożki (pastelles) o nadzieniu śmietankowo-karmelowym. Słynne są też argentyńskie wina z winorośli europejskich. Tutejsze klimat lepiej im służy niż w Europie, dlatego zaczęto uprawiać je właśnie w Argentynie.
Napoje
Każdy Argentyńczyk wypija też ogromne ilości napojów słodkich i soków – woda sodowa, woda gazowana z syfonów, świeży sok z pomarańczy - jugo de naranja exprimido, soki z pomelo, (grapefruit) , limona (cytryna) i anana (ananasa). No i oczywiście narodowa yerba mate.