Smak Chorwacji – chorwacka kuchnia

Chorwacja jest małym, ale niezwykle pięknym krajem położonym nad Morzem Adriatyckim. Jego atutem są nie tylko słoneczne plaże, zabytki i piękne krajobrazy, ale także niepowtarzalna kuchnia. Książka „Kulinarne podróże po Chorwacji” jest więc znakomitą okazją, by poznać wyjątkowe, niespotykane na polskich stołach potrawy oraz zaplanować wakacje nad Adriatykiem.

Kuchnia i podróże mają ze sobą wiele wspólnego, z takiego założenia wyszedł również wydawca książki. „Kulinarne podróże po Chorwacji” to zbiór niepowtarzalnych przepisów opartych na chorwackiej i śródziemnomorskiej tradycji, połączonych z przewodnikiem turystycznym. Przypisy przyporządkowano bowiem do poszczególnych regionów Chorwacji: „Istria, Primorie i Kvarner”, „Dalmacja”, „Zagrzeb i okolice”, „Zagorje” i „Slawonia”. W każdym rozdziale znajdziemy krótką historię regionu, opisy najważniejszych atrakcji turystycznych oraz kalendarium festiwali i imprez. Zwieńczeniem są oczywiście charakterystyczne dla danej okolicy przepisy.

Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso. W książce odnajdziemy przepisy na tak wyrafinowane potrawy jak:
– królik w sosie warzywnym na winie
– pieczony sum w parmezanie i ziarnie sezamu
– zupa rybna z pomidorami i makaronem
– grillowane szaszłyki z orzechami i Ajvarem
– lasagne z owocami morza
– śródziemnomorskie spaghetti

Książka „Kulinarne podróże po Chorwacji” została wydana we współpracy z chorwacką firmą Podravka, wiodącym producentem spożywczym i zarazem kulinarnym ekspertem w kuchni chorwackiej. W przewodniku kulinarno-turystycznym znajdziemy oryginalne, autorskie przepisy Szefów Kuchni Podravka. Atutem książki są piękne zdjęcia, wykonane przez finalistkę pierwszej polskiej edycji programu Master Chef Kingę Paruzel.

Książka skierowana jest do wszystkich osób, które cenią sobie dobre jedzenie. Nawet jeśli ktoś nie planuje wycieczki do gorącej Chorwacji, to może zamieszczone przepisy wypróbowywać we własnej kuchni, bowiem oparto je na produktach dostępnych w polskich sklepach.

Podróże Kulinarne po Chorwacji,
Data premiery: 13 maja 2015,
ISBN 978-83-7596-613-8,
Oprawa twarda, 145 x 205 mm.,
210 stron,
Cena: 34,90 zł

Wszystkie pola:

array(17) { ["key_words"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(66) "Smak Chorwacji - chorwacka kuchnia, Chorwacja, kuchnia - Veturo.pl" ["meta_desc"]=> string(164) "Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(12) "mat. prasowe" ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> float(44.93525195695080043378766276873648166656494140625) ["lng"]=> float(15.3149414041140996545209418400190770626068115234375) } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(true) ["country"]=> string(3) "HRV" }

key_words:

meta_title: Smak Chorwacji - chorwacka kuchnia, Chorwacja, kuchnia - Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso.

watermark:

interesting_places:

author: mat. prasowe

latlng: Array

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map: 1

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title: Smak Chorwacji - chorwacka kuchnia, Chorwacja, kuchnia - Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso.

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: mat. prasowe

meta_desc: Potrawy kuchni chorwackiej bazują na takich składnikach jak ryby, owoce morza, oliwa z oliwek, sery, makarony, wina, warzywa i owoce czy wysokiej jakości mięso.