
Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?
Sekrety długowieczności mieszkańców Azji
Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż. Czerwone mięso to w zasadzie niemalże wyłącznie wołowina, i to wołowina nie byle jaka, a pochodząca z Kobe. Krowy rasy Wagyu są masowane i pojone piwem, nic więc dziwnego, że jest to jedno z najdroższych mięs świata. W japońskiej kuchni potrawa musi być czysta, to znaczy przygotowana z produktów poddanych jak najmniejszej obróbce. Dzięki temu wyczuć można naturalne smaki i zapachy, które zachwycają. Dotyczy to wszystkich elementów kompozycji dania. Produkty używane do gotowania są najczęściej świeże, zwłaszcza ryby i owoce morza, co niestety jest rzadko widywane w kuchni polskiej. W kuchni japońskiej raczej nie smaży się nic w głębokim tłuszczu, mało pojawia się tłuszczy zwierzęcych. Efektem tej dbałości o jakość jest w zasadzie brak osób cierpiących z powodu nadwagi. Oraz długość życia, ponieważ przeciętny Japończyk żyje 79 lat, natomiast Japonka – aż 86 lat.
Przyprawy
Kuchnia japońska nie mogłaby się obyć bez przypraw, które pełnią również funkcję zdrowotną. Mowa przede wszystkim o sosie sojowym, który dodaje smaku słonego, paście miso z sfermentowanej soi i słodu ryżowego, będącej podstawą wielu zup, oleju sezamowym, czy occie ryżowym. Wszystkie te propozycje pochodzą z mało przetworzonych produktów, posiadają naturalny smak. Wbrew europejskim wyobrażeniom, kuchnia japońska jest zdecydowanie mniej intensywna w smaku. Dominantę stanowią właśnie te naturalne aromaty. Na przykład zielony chrzan wasabi, niezbędny dodatek do sushi, działa bakteriobójczo, podobnie do polskiego chrzanu, którego jednak używamy w kuchni coraz rzadziej.
Podstawowe menu
Codzienne menu mieszkańców Japonii często opiera się na używaniu podobnych składników. W Japonii nie ma zwyczaju długotrwałego obżarstwa przy stole, a po posiłku powinno się unikać uczucia ciężkości na żołądku. Działanie przewodu pokarmowego wspiera często pita zielona herbata. Menu śniadaniowe w Japonii nieco przypomina lunch, na który często je się rybę z rusztu albo zupę stworzoną na bazie pasty miso. Japończycy często jadają w dzień na mieście, ale nie mają problemu z odnalezieniem zdrowych restauracji, na przykład z sushi albo ramenem. Dzieci do szkoły są przez swoje matki wyposażane w pudełka z bentō, tradycyjnym, rozbudowanym drugim śniadaniem. Zazwyczaj dopiero kolacja jest większym posiłkiem, który spożywa się w gronie rodzinnym. Podstawą znowu jest ryż, ale na stole pojawiają się różnego typu dania podgrzewane w specjalnych naczyniach przez płomienie świec. To także moment na jedzenie sashimi. Nie można zapomnieć także o japońskich grzybach shitake, uważanych za grzyby wpływające na długotrwałe zdrowie.
Kuchnia japońska składa się z prostych, naturalnych smaków, wokół których budowana jest prawdziwa mitologia wspólnego przeżywania posiłków. Duża ilość ryb i warzyw w formie surowej, to główny powód, dlaczego tę kuchnię uznaje się za najzdrowszą na świecie.
Poznaj japońską mądrość w preparatach Spiropharm
Wszystkie pola:
array(19) { ["key_words"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(46) "Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?" ["meta_desc"]=> string(129) "Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(16) "Poradnik turysty" ["author"]=> string(12) "mat. prasowe" ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> string(17) "-1.75781249975528" ["lng"]=> string(17) "-6.21919613231634" } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["country"]=> string(3) "JPN" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }key_words:
meta_title: Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?
meta_keys:
meta_desc: Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż.
watermark:
interesting_places: Poradnik turysty
author: mat. prasowe
latlng: Array
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title:
is_poradnik:
is_sprzet:
is_outwear:
use_video:
video:
show_map:
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title: Kuchnia japońska – najzdrowsza na świecie?
meta_keys:
meta_desc: Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż.
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: mat. prasowe
meta_desc: Kuchnia japońska to dominacja warzyw, owoców morza i ryb. Mało jada się w niej mięsa, a źródłem węglowodanów jest ryż.