
Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiej
Galangal
Wygląda jak imbir, choć znacznie różni się od niego swoimi właściwościami. Twardy i ostry w smaku korzeń jest przyprawą znaną w zasadzie tylko na terenie Azji. Czy warto po nią sięgać? Podobnie jak większość przypraw kuchni orientalnej, tak i galangal ma leczniczą moc. Znany i ceniony ze względu na swe antybakteryjne właściwości, jest dodatkiem chętnie wykorzystywanym przez miłośników medycyny naturalnej. A do jakich będzie on pasował najlepiej? Do pikantnych past, do kurczaka po kambodżańsku oraz do Tom Kha Gai – tajskiej zupy kokosowej z kurczakiem.
Krachai
Kuchnia azjatycka chętnie sięga po dobrze znany nam imbir oraz po jego dziką odmianę. Krachai, czyli dziki imbir, zadziwia smakiem oraz aromatem. Kamfora i pieprze – oto dominujące nuty. Dzięki nim ten wyjątkowy dodatek smakowy świetnie sprawdza się w daniach rybnych.
Liście pandanu
Pandan to kolejna przyprawa, która często pojawia się w orientalnych przysmakach. Ponieważ liście te są dość długie, zazwyczaj wykorzystuje się je do zawijania mięs. Lekko orzechowy posmak tej rośliny sprawia, że w wielu krajach Azji jest ona z powodzeniem wykorzystywana również jako dodatek do deserów. Jednym z tych najciekawszych jest ciasto pandanowe, które nie tylko świetnie smakuje, ale też intryguje swą barwą.
Papryczki kashmiri
Suszone i wędzone, papryczki kashmiri są jedną z ulubionych przypraw miłośników pikantnych dań. Mają one mocny smak i intensywną barwę, dzięki czemu doskonale radzą sobie jako dodatki do sosów, np. do sosu sojowego. Można z nich też korzystać przy sporządzaniu dań wegańskich oraz potraw curry. W tym drugim przypadku papryczki kashmiri świetnie sprawdzają w towarzystwie kurkumy oraz trawy cytrynowej.
Długi pieprz
Bardziej przypomina małe szyszki niż ziarnka pieprzu. A co ze smakiem? To dość pikantna przyprawa, która zadziwia posmakiem cynamonu, kardamonu oraz gałki muszkatołowej. Orzeźwiający, intrygujący dodatek, świetnie sprawdza się w tajskich zupach, np. w tych z kurczakiem.
Garam masala
Ta rozgrzewająca mieszanka przypraw i ziół (m.in. cynamonu, goździków, kminu rzymskiego, kardamonu) świetnie pasuje do wielu dań kuchni indyjskiej. Wykazuje się przy tym sporą uniwersalnością. Można nią doprawić zarówno mięso z kurczaka, jak wiele dań wegetariańskich. Do najsłynniejszych przysmaków z tą przyprawą jako głównym dodatkiem zaliczają się bezmięsne szaszłyki ze słodkawego, śmietankowego w smaku serka paneer, cebuli i papryki, a także krewetki w doprawionym cieście, które przed podaniem smaży się na głębokim tłuszczu.
Azjatycka dieta zachwyca swym smakiem oraz prozdrowotnymi właściwościami. Są one w znacznej mierze efektem stosowania przypraw, które nie tylko wspaniale smakują, ale i korzystnie wpływają na nasz organizm.
Wszystkie pola:
array(19) { ["key_words"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(50) "Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiej" ["meta_desc"]=> string(82) "Jakie dodatki smakowe stanowią podstawę w kuchni azjatyckiej? - poleca veturo.pl" ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(16) "Poradnik turysty" ["author"]=> string(9) "opr. red." ["latlng"]=> array(3) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> string(16) "-14.677734372957" ["lng"]=> string(17) "-4.38146774011457" } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(true) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["country"]=> string(3) "POL" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }key_words:
meta_title: Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiej
meta_keys:
meta_desc: Jakie dodatki smakowe stanowią podstawę w kuchni azjatyckiej? - poleca veturo.pl
watermark:
interesting_places: Poradnik turysty
author: opr. red.
latlng: Array
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title:
is_poradnik: 1
is_sprzet:
is_outwear:
use_video:
video:
show_map:
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title: Nietypowe przyprawy popularne w kuchni azjatyckiej
meta_keys:
meta_desc: Jakie dodatki smakowe stanowią podstawę w kuchni azjatyckiej? - poleca veturo.pl
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: opr. red.
meta_desc: Jakie dodatki smakowe stanowią podstawę w kuchni azjatyckiej? - poleca veturo.pl