Certyfikacja i oznakowanie produktów tradycyjnych i regionalnych – odc. 10

Prowadzący program Andrzej Polan zaprasza do poznania kulinarnej mapy Polski. W odcinku poznacie certyfikowane oznaczenia produktów tradycyjnych i regionalnych. Finałem odcinka jest prezentacja autorskiego przepisu jakim jest: Smażona kiszona kapusta z jabłkami, orzechami i czarnuszką.

„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Jakość Tradycja

Znak „Jakość Tradycja” służy wyróżnianiu produktów żywnościowych wysokiej jakości z uwzględnieniem produktów tradycyjnych. Produkty z tym znakiem muszą się charakteryzować: tradycyjnym składem i tradycyjnym sposobem wytwarzania. Za tradycyjny skład, tradycyjny sposób wytwarzania, tradycyjny charakter, uważa się takie produkty, które posiadają co najmniej 50 – letni rodowód ich produkcji.

Chroniona Nazwa Pochodzenia

Chroniona Nazwa Pochodzenia określa jakość produktu lub jego cechy charakterystyczne, które związane są z konkretnym otoczeniem geograficznym i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi oraz ludzkimi. Cały proces produkcji danego produktu odbywa się na wyznaczonym obszarze geograficznym, łącznie z pozyskiwaniem surowców.

Chronione Oznaczenie Geograficzne

Chronione Oznaczenie Geograficzne oznacza nazwę produktu, którego jakość lub inne cechy charakterystyczne są wynikiem danego pochodzenia geograficznego. Co najmniej jeden z etapów produkcji danego wyrobu odbywa się na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność oznacza tradycyjny produkt rolny otrzymany z zastosowaniem tradycyjnego sposobu produkcji, przetwarzania lub składu albo wytworzony z tradycyjnie stosowanych surowców lub składników. Za tradycyjny uważa się produkt będący w użyciu przez co najmniej 30 lat.

Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.

Wszystkie pola:

array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(19) "opr.red./cdr.gov.pl" ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/Z7twpKXY-EU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

watermark:

interesting_places:

author: opr.red./cdr.gov.pl

latlng:

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video: 1

video: https://www.youtube.com/embed/Z7twpKXY-EU" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red./cdr.gov.pl

meta_desc: