Tradycje roku obrzędowego jesień/zima – odc. 9
„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.
Suska Sechlońska
Nazwa „Suska sechlońska” wywodzi się z miejscowej gwary. „Suska” oznacza suszkę, czyli podsuszoną i podwędzoną śliwkę, „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna. „Suski Sechlońskie” są więc suszonymi śliwkami niespotykanymi w żadnym innym regionie Polski W smaku Suska Sechlońska” jest lekko słodka, z wyczuwalnym posmakiem i aromatem wędzenia. Smakowitość i najwyższa jakość sechlońskich susek wynika ze specyficznej metody produkcji. Do wyrobu Suski Sechlońskiej wykorzystuje się wyłącznie owoce odmian śliwy domowej z pestkami – najczęściej – śliwki węgierki. W celu zagwarantowania jak najwyższej jakości końcowego produktu, owoce przeznaczone do suszenia muszą być zebrane w odpowiednim czasie. O momencie przeprowadzania zbioru decyduje producent, kierując się posiadaną wiedzą i doświadczeniem w tym zakresie. Suska sechlońska jako małopolski produkt regionalny, o oryginalnej recepturze i Chronionym Oznaczeniu Geograficznym jest dumą czterech małopolskich gmin: Laskowej, Iwkowej, Łososiny Dolnej i Żegociny.
Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw w Ujanowicach
34-603 Ujanowice, Sechna 32
Karp Milicki
Karp Milicki – to tradycyjny produkt regionalny, historycznie związany z Doliną Baryczy. Hodowany w czystym środowisku Doliny Baryczy od ponad 800 lat, na stawach objętych ochroną sieci Natura 2000, w Parku Krajobrazowym Stawy Milickie oraz w Rezerwacie Stawy Milickie, karmiony tylko zbożem. Metoda produkcji karpia milickiego opiera się na trzyletnim procesie hodowlanym od tarła do ryby handlowej.
Stawy Milickie S.A.
Sułowska 20
56-300 Sułów
Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.
Wszystkie pola:
array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(true) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(19) "opr.red./cdr.gov.pl" ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/VJzgUi66mbw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }key_words:
meta_title:
meta_keys:
meta_desc:
watermark:
interesting_places:
author: opr.red./cdr.gov.pl
latlng:
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title: 1
is_poradnik:
is_sprzet:
is_outwear:
use_video: 1
video: https://www.youtube.com/embed/VJzgUi66mbw" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture
show_map:
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title:
meta_keys:
meta_desc:
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: opr.red./cdr.gov.pl
meta_desc: