Tradycje roku obrzędowego wiosna/lato – odc. 8

Prowadzący program Andrzej Polan zaprasza do poznania kulinarnej mapy Polski. W odcinku poznacie kulinarne tradycje związane z Wielkanocą i wiosennym Redykiem. Finałem odcinka jest prezentacja autorskiego przepisu jakim jest: Kruche miodowe ciasto z kajmakiem i smażonymi śliwkami.

„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Kajmak

Firma Polder od 20 lat nieprzerwanie działa jako firma rodzinna, przywracając zapomniany smak kajmaku w Polsce i zagranicą. Kajmak Polder jest wpisany na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych i Regionalnych jako produkt tradycyjny Pomorza i Kujaw. Za wytwarzanie produktu zgodnie z tradycyjną recepturą zachowując najwyższe standardy jakościowe firma uzyskała znak “Jakość Tradycja”, Regionalny charakter produktu został wyróżniony znakiem “Dziedzictwo kulinarne- Kujawy i Pomorze”.

Polder sp. z o.o.
Bobrowo 28, 87-327 Bobrowo

Oscypek

Krzysztof Łaś – baca, który owce wypasa w Groniu na około 50 hektarach. Owce są jego pasją, a bacuje od 2010 roku. Przekonuje, że przestrzega zwyczajów i obrzędów od wieków związanych z pasterstwem. Bardzo duży nacisk kładzie na przekazywanie gościom bacówki tradycji pasterskiej. Organizuje poczęstunki, pokazy dojenia czy strzyżenia owiec oraz wytwarzania serów.

Bacówka pod Kotelnicą
Białka Tatrzańska

Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.

Wszystkie pola:

array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(true) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(8) "opr.red." ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/tw4wteZ3c2k" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

watermark:

interesting_places:

author: opr.red.

latlng:

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title: 1

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video: 1

video: https://www.youtube.com/embed/tw4wteZ3c2k" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red.

meta_desc: