Tradycyjne potrawy i przetwory odzwierzęce – odc. 5

Prowadzący program Andrzej Polan zaprasza do poznania kulinarnej mapy Polski. W odcinku poznacie tajniki produkcji wyśmienitej gęsiny oraz krupnioków śląskich. Finałem odcinka jest prezentacja autorskiego przepisu jakim jest: Udo gęsie na miękko z pieczonymi jabłkami.
Czas czytania: < 1 minuta

„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Wielkopolska gęsina

Wszystkie wyroby są produkowane z najwyższej jakości składników i pasteryzowane są w tradycyjny sposób. Dzięki tradycyjnemu procesowi produkcji posiadają wspaniały smak, który cieszy się uznaniem coraz większego grona smakoszy. Gęsina pieczona w słoiku jest to wyrób pasteryzowany, produkowany metodą tradycyjną w oparciu o własne receptury i naturalne składniki. Udko i filet z gęsi jest trybowane, pieczone na patelni, włożone do słoika i pasteryzowane. Gęsina pieczona na terenie Wielkopolski to produkt delikatesowy, wytwarzany z dobrej jakości surowca i naturalnych przypraw.

Smak Tradycji – Irena Olejniczak
Ujazdowo 19A
64-140 Włoszakowice

Krupnioki śląskie

Nazwa wyrobu pochodzi od krup (kaszy) – krupniouki. Krupnioki nazywane również – jelitkami, kaszanką czy graupenwurstem, cieszyły się największym powodzeniem po świniobiciu, a podawane były nawet w czasie wesela na kolację.
Krupnioki robi się w jelitach z końcami związanymi sznurkami. W przekroju są okrągłe, podłużne o długości nie przekraczającej 20 cm.
Barwa zewnętrzna krupnioków jest szara z ciemnobrązowym odcieniem, konsystencja zwarta i miękka a smak ostry, czosnkowy.
Surowcem do wyrobu krupnioków są: podgardle, pachwiny, czy podroby – serca i ozory oraz upuszczona świeża krew i bardzo dokładnie oczyszczone jelita.

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kuś Sp.K.
ul. Gliwicka 2
41-704 Ruda Śląska

Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.

Wszystkie pola:

array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(true) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(19) "opr.red./cdr.gov.pl" ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/_FEUxg9P5r8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

watermark:

interesting_places:

author: opr.red./cdr.gov.pl

latlng:

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title: 1

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video: 1

video: https://www.youtube.com/embed/_FEUxg9P5r8" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red./cdr.gov.pl

meta_desc: