Tradycyjne wypieki – odc. 6
„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.
Andruty Kaliskie
Produkt tradycyjny i regionalny wypiekany od początku XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem. Andruty Kaliskie swoją renomę zawdzięczają parkowi miejskiemu, który został założony w 1789 roku na terenie dawnych ogrodów jezuickich oraz pastwisk miejskich, poza murami obronnymi miasta i należy do najstarszych w Polsce oraz najpiękniejszych parków miejskich. Tradycja kaliskiego andruta zajmuje ważne miejsce w dziejach miasta nad Prosną. Ten charakterystyczny produkt narodził się bowiem w społeczności stanowiącej mieszaninę narodów i kultur, żyjącą w mieście o najstarszej w Polsce metryce pisanej. Kalisz na przestrzeni dziejów bogacił się kulturą i zwyczajami coraz to innych nacji, napływających tu i wtapiających się w krajobraz miejski.
Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska
Kopernika 15/1
62-800 Kalisz
Cebularz Lubelski
Cebularz lubelski jest najbardziej rozpoznawalnym produktem piekarniczym Lubelszczyzny, wytwarzanym wyłącznie w tym regionie. Sekret niezwykłego smaku i zapachu cebularzy polega na odpowiednim przygotowaniu cebulowego farszu – to dzięki temu z prostych składników powstaje ten przysmak, który od dziesięcioleci niezmiennie znajduje uznanie wśród klientów piekarń w Lublinie i okolicach. Jest to pierwszy lubelski produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pani Barbara Krzyszczak, współwłaścicielka piekarni, od samego początku należy do Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego a jako mistrz piekarstwa dba osobiście, aby cebularze w naszej piekarni były zawsze wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą.
Firma “POLA” Karol Krzyszczak
Stasin 34 k/Lublina
21-030 Motycz
Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.
Wszystkie pola:
array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(19) "opr.red./cdr.gov.pl" ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/GqywvcKnhZM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }key_words:
meta_title:
meta_keys:
meta_desc:
watermark:
interesting_places:
author: opr.red./cdr.gov.pl
latlng:
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title:
is_poradnik:
is_sprzet:
is_outwear:
use_video: 1
video: https://www.youtube.com/embed/GqywvcKnhZM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture
show_map:
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title:
meta_keys:
meta_desc:
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: opr.red./cdr.gov.pl
meta_desc: