Tradycyjne wypieki – odc. 6

Prowadzący program Andrzej Polan zaprasza do poznania kulinarnej mapy Polski. W odcinku poznacie producentów wyjątkowych wypieków znanych w całej Polsce - Andrutów Kaliskich oraz Cebularza Lubelskiego. Finałem odcinka jest prezentacja autorskiego przepisu jakim jest: Cebularz jak z Lublina ale z dodatkiem suchej krakowskiej.
Czas czytania: < 1 minuta

„Nowoczesne tradycje kulinarne” to cykl 10. odcinków programu, którego celem jest prezentacja tradycji kulinarnych polskiej wsi oraz naturalnych produktów rolnych i potraw opartych na tych produktach, które wpisują się we współczesne wzorce zrównoważonej produkcji i konsumpcji.

Andruty Kaliskie

Produkt tradycyjny i regionalny wypiekany od początku XIX wieku w Kaliszu i Kaliskiem. Andruty Kaliskie swoją renomę zawdzięczają parkowi miejskiemu, który został założony w 1789 roku na terenie dawnych ogrodów jezuickich oraz pastwisk miejskich, poza murami obronnymi miasta i należy do najstarszych w Polsce oraz najpiękniejszych parków miejskich. Tradycja kaliskiego andruta zajmuje ważne miejsce w dziejach miasta nad Prosną. Ten charakterystyczny produkt narodził się bowiem w społeczności stanowiącej mieszaninę narodów i kultur, żyjącą w mieście o najstarszej w Polsce metryce pisanej. Kalisz na przestrzeni dziejów bogacił się kulturą i zwyczajami coraz to innych nacji, napływających tu i wtapiających się w krajobraz miejski.

Zakład Cukierniczy Urszula Cicha-Kinowska
Kopernika 15/1
62-800 Kalisz

Cebularz Lubelski

Cebularz lubelski jest najbardziej rozpoznawalnym produktem piekarniczym Lubelszczyzny, wytwarzanym wyłącznie w tym regionie. Sekret niezwykłego smaku i zapachu cebularzy polega na odpowiednim przygotowaniu cebulowego farszu – to dzięki temu  z prostych składników powstaje ten przysmak, który od dziesięcioleci niezmiennie znajduje uznanie wśród klientów piekarń w Lublinie i okolicach. Jest to pierwszy lubelski produkt posiadający Chronione Oznaczenie Geograficzne. Pani Barbara Krzyszczak, współwłaścicielka piekarni, od samego początku należy do Stowarzyszenia Partnerstwo Producentów Cebularza Lubelskiego a jako mistrz piekarstwa dba osobiście, aby cebularze w naszej piekarni były zawsze wytwarzane zgodnie z tradycyjną recepturą.

Firma “POLA” Karol Krzyszczak
Stasin 34 k/Lublina
21-030 Motycz

Cykl 10. odcinków został opracowany przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie Oddział w Krakowie w zakresie operacji pn. „Tradycyjne praktyki kulinarne szansą dla współczesnych wiejskich gospodarstw domowych” dofinansowanej z Planu Operacyjnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2020 – 2021.

Wszystkie pola:

array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(19) "opr.red./cdr.gov.pl" ["use_video"]=> bool(true) ["video"]=> string(183) "https://www.youtube.com/embed/GqywvcKnhZM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

watermark:

interesting_places:

author: opr.red./cdr.gov.pl

latlng:

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video: 1

video: https://www.youtube.com/embed/GqywvcKnhZM" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red./cdr.gov.pl

meta_desc: