turkish-coffees2

Turecka kawa – zwyczaje i rodzaje

Kawa w Turcji jest tak ważną częścią kultury, że „Tradycja przyrządzania i picia kawy po turecku” w 2013 r. została wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO. To właśnie w Stambule powstały pierwsze kawiarnie, które później zawitały do reszty Europy. Tradycyjna Kawa po turecku to bardzo drobno zmielone ziarna, gotowane (często wielokrotnie) z zimną wodą i cukrem w specjalnym naczyniu zwanym cezve, aż do momentu pojawienia się piany.

Istnieją różne rodzaje kawy po turecku, a oto kilka z nich. Kawa Menengiç nie zawiera kofeiny i ma bardziej owocowy posmak niż zwykła kawa. Ziarna do kawy Dibek mielone są w kamiennym moździerzu, co powoduje że ta kawa ma jaśniejszy kolor i delikatniejszy smak. Oprócz tego, gotuje się ją w gorącej wodzie. Natomiast kawa Mırra jest mocniejsza i lekko gorzka w smaku, gdyż ziarna są dwukrotnie palone i nie są mielone aż tak drobno, jak w przypadku tradycyjnej kawy po turecku. Często dodaje się do niej kardamon.

Wszystkie pola:

array(19) { ["is_home_page_title"]=> bool(true) ["watermark"]=> string(0) "" ["author"]=> string(8) "opr.red." ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(false) ["latlng"]=> bool(false) ["highlight_search"]=> bool(false) ["country"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(0) "" ["meta_key"]=> string(0) "" ["meta_desc"]=> string(0) "" ["key_words"]=> string(0) "" ["is_news"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

watermark:

interesting_places:

author: opr.red.

latlng:

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title: 1

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map:

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title:

meta_keys:

meta_desc:

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red.

meta_desc: