Cypryjskie smakołyki - kuchnia cypryjska

kuchnia cypryjska

Cypryjska kuchnia ma tradycje zapożyczone zarówno z kuchni greckiej jak i tureckiej, natomiast kolonialne historie wprowadziły do jadłospisu elementy arabskie i brytyjskie. Jedzenie na Cyprze to nieodłączny element życia towarzyskiego, a Cypryjczycy uwielbiają jeść i przez to ich kuchnia jest tak różnorodna.

Cypryjskie smakołyki - kuchnia cypryjskaSoutzouko

Andrew Cheal Photography via.Flickr

 

W południowej części wyspy śniadania raczej są skromne i składają się z kawy lub herbaty, soku pomarańczowego i tostów z białego chleba, do których dołączona jest mała kostka masła lub nieznaczna ilość dżemu. Dodatkiem może być żółty ser, z kolei śniadanie w stylu angielskim to przede wszystkim jajka na bekonie. Punkty z regionalną kuchnią należą niestety do rzadkości, a małe bary serwują jedynie gotowe kanapki i napoje.

Bardzo często posiłki spożywane są w iście biesiadnym stylu, którego charakterystycznym elementem są meze – małe porcje wszystkiego, co akurat jest dostępne w tawernie danego dnia. Na południu popularne są nadziewane i zapiekane wyroby, jak np.: eliopitta (zawijane ciastko z oliwkami), takhinopitta (pierożek z nadzieniem sezamowym) i kolokotes (trójkątny pierożek nadziewany dynią, ziarnami pszenicy i rodzynkami). Czasami takie potrawy mogą być wzbogacone tym, co przyniesie klient, np.: ślimakami kupionymi na targu. Na talerzu nie powinno zabraknąć sera halloumi, wytwarzanego z mleka kóz karmionych tymiankiem. Z tego sera powstaje także popularna cypryjska zupa – supa trachanas – rodzaj owsianki. Z Grecji pochodzą dodawane do dań oliwki, a z kuchni arabskiej hummus – pasty do chleba. Popularną przekąską jest pita faszerowana mięsną sheftalią, coś na wzór miniburgera oraz souvlaki – kebab ze smażonej jagnięciny lub mięsa z kozy. Przekąski można popić orzeźwiającym napojem z rozcieńczonego jogurtu, przyprawionym solą, oregano lub suszonymi liśćmi mięty zwanym aryan. Wózki z takim specjałem można spotkać na ulicach Larnaki i Nikozji. Na całym obszarze greckiego Cypru dostępne są soushoukou – migdały na nitce, które zanurzono w kadzi z melasą gronową  i wodą różaną. Przed długimi spacerami można zaopatrzyć się w energetyczne pastellaki – batony z orzechami i sezamem wyrabiane na bazie syropu. Przekąską, którą też warto skosztować są paluszki cypryjskie dahtyla kipru – zawinięte ciasto z nadzieniem z posiekanych migdałów, z dodatkiem cynamonu i cukru.

Dużą popularnością cieszą się natomiast owoce, które można znaleźć na przydrożnych stoiskach zwanych z greckiego froutaria, a z tureckiego manav. Królują wśród nich truskawki, arbuzy i melony oraz znane w całym regionie cypryjskie wiśnie. Można spróbować też opuncję, natomiast najlepsze winogrona rosną tylko na południu i tylko tam można je nabyć. Owoce cytrusowe takie jak pomarańcze, mandarynki i grejpfruty dojrzewają na Cyprze już w zimie – najlepsze pomarańcze nazywają się jaffa, są soczyste i prawie bez pestek.

Dania dostępne w restauracjach najczęściej są modyfikowane, a na znalezienie oryginalnych i tradycyjnych potraw trzeba poświęcić trochę czasu. W miejscowościach wypoczynkowych raczej serwowane są dania kuchni międzynarodowej opierające się na stekach i kotletach z ogromną ilością frytek, natomiast za plasterkami dyni smażonej na maśle, pilawem z razowej mąki czy fasolą w sobie trzeba się trochę nachodzić. Większość restauracji prowadzą imigranci i bardzo często serwują dziczyznę, którą upodobali sobie Cypryjczycy, wśród najciekawszych dań są np.: kaczki, dzikie ptactwo i króliki, a przysmak ze skowronków zwie się ambelopoulia. Skromne, ale godne polecenia menu można znaleźć w wiejskich restauracjach zwanych exokhika kendra.

Za narodową potrawę cypryjską uznaje się kleftiko albo kup kebap – tłusty kawałek mięsa jagnięcego lub koziego z chrząstką, upieczonego z warzywami. Ostatnio na południu popularne są souvla – kawałki baraniny pieczone na rożnie. Inna potrawa z mięsa jagnięcego to kotlety zwane payidhakia. Na całym obszarze można zjeść sheftalia – siekane mięso z cebulą i przyprawami, zapakowane w kiszkę. Znane na Cyprze są też moussakas – zapiekane w warstwach plastry bakłażanów z ziemniaków przykryte mielonym mięsem, dodatkowo przyprawione sosem z mlekiem i bulionem z białego mięsa. Coś dla siebie znajdą również wegetarianie, bo w restauracjach serwowane są surówki z sałaty, pomidorów, pietruszki, ogórków, sera oraz cebuli. Znaną potrawą na południu jest zupa louvana – przyrządzona na bazie puree z bobu. Ogólnie dania nie są ostre, a do ich przyrządzania używa się oliwy i tłuszczu. Restauracje czynne są krótko, w porównaniu z greckimi i tureckimi, pora obiadowa trwa zwykle od 12:30 do 14:15, a kolacje podaje się raczej późno, w godzinach od 19 do 22.

Najpopularniejsze desery to lody najczęściej podawane w stylu tureckim lub włoskim oraz ciasteczka z nadzieniem przekładane miodem i orzechami – baklavas, a także ciastka francuskie nadziewane kremem z mleka i jaj – galaktopoureko.

Alkohol najczęściej jest podawany do jedzenia, może to być np.: mocny trunek podobny do wódki zwany raki. Popularne jest cypryjskie sherry Emva Cream – likier wytwarzany z owoców rosnących na wyspie. Doskonałą jakością wyróżniają się także liczne gatunki brandy, które pije się rozcieńczone z wodą, zaprawione sokiem z limonki i kroplami angostury – brandy sour. Wśród mocniejszych trunków niejeden turysta dostrzeże cypryjską wodę ognistą zwaną zivana – niemalże czysty spiritus gronowy.

Na Cyprze klimat i gleba doskonale nadają się do uprawy winorośli, dlatego degustacja win to jedna z atrakcji, jakie czekają turystów zwiedzających wyspę. Rynek zalewają najpopularniejsze marki takie jak ETKO, KEO, LOEL i SODAP. Cypryjczycy uważają, że wypicie po kieliszku każdego z nich ścięło by z nóg samego Dionizosa. SODAP ma w swoich składach arsinoe – wytrawne białe wino, a LOEL szczyci się białym wytrawnym palomino. KEO produkuje roselle – bardzo wytrawne, ciemne wino różowe, a każdy szanujący się winiarz ma na składzie rodzaj czerwonego, deserowego wina Commandaria – produkowanego z suszonych na słońcu białych gron Xynisteri i czerwonych Mavro. W szczególnie upalne dni popularnością cieszy się znane na całym Cyprze piwo o nazwie KEO.

Larnaka dla większości turystów to nie tylko baza ...

Do tego znanego i luksusowego kurortu ściągają co ...

Gościnni mieszkańcy gór, wspaniałe krajobrazy i dzika, niczym ...

http://veturo.pl/article/61/cypr_kuchnia/