Hungary Food

Kuchnia Węgierska

Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.

Gulasze

Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie – czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos. Do porkoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Rzadko natomiast pojawia się cielęcina i drób.

Ryby

Węgierska kuchnia rybą też stoi – Halaszle – zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.

Kluski

Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu. ).

Wina i desery

Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA – płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo – orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami.

Wszystkie pola:

array(19) { ["key_words"]=> string(28) "Atrakcje turystyczne Węgier" ["meta_title"]=> string(89) "Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl" ["meta_desc"]=> string(256) "Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(8) "opr.red." ["latlng"]=> array(9) { ["address"]=> string(42) "Budapest, Rudas Gyógyfürdő, 1013 Węgry" ["lat"]=> float(47.49045693231668252565214061178267002105712890625) ["lng"]=> float(19.048725812016574110430155997164547443389892578125) ["zoom"]=> int(11) ["place_id"]=> string(27) "ChIJ6WYM3UfcQUcRigMcUnlcVOs" ["city"]=> string(8) "Budapest" ["post_code"]=> string(4) "1013" ["country"]=> string(6) "Węgry" ["country_short"]=> string(2) "HU" } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(true) ["country"]=> string(3) "WEG" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words: Atrakcje turystyczne Węgier

meta_title: Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.

watermark:

interesting_places:

author: opr.red.

latlng: Array

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title:

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map: 1

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title: Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl

meta_keys:

meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr.red.

meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.