
Kuchnia Węgierska
Gulasze
Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie – czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos. Do porkoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Rzadko natomiast pojawia się cielęcina i drób.
Ryby
Węgierska kuchnia rybą też stoi – Halaszle – zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.
Kluski
Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu. ).
Wina i desery
Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA – płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo – orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami.
Wszystkie pola:
array(19) { ["key_words"]=> string(28) "Atrakcje turystyczne Węgier" ["meta_title"]=> string(89) "Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl" ["meta_desc"]=> string(256) "Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa." ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(8) "opr.red." ["latlng"]=> array(9) { ["address"]=> string(42) "Budapest, Rudas Gyógyfürdő, 1013 Węgry" ["lat"]=> float(47.49045693231668252565214061178267002105712890625) ["lng"]=> float(19.048725812016574110430155997164547443389892578125) ["zoom"]=> int(11) ["place_id"]=> string(27) "ChIJ6WYM3UfcQUcRigMcUnlcVOs" ["city"]=> string(8) "Budapest" ["post_code"]=> string(4) "1013" ["country"]=> string(6) "Węgry" ["country_short"]=> string(2) "HU" } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(false) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(true) ["country"]=> string(3) "WEG" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }key_words: Atrakcje turystyczne Węgier
meta_title: Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl
meta_keys:
meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.
watermark:
interesting_places:
author: opr.red.
latlng: Array
highlight_search:
is_news:
is_home_page_title:
is_poradnik:
is_sprzet:
is_outwear:
use_video:
video:
show_map: 1
Pola do umieszczenia w nagłówku
meta_title: Kuchnia węgierska - foodtravel, Węgry, ciekawe miejsca, atrakcje turystyczne, Veturo.pl
meta_keys:
meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.
Pola do umieszczenia w treści
watermark:
watermark:
author: opr.red.
meta_desc: Węgierska kuchnia słynie z niepowtarzalnego smaku – czosnek, cebula a przede wszystkim papryka we wszystkich możliwych odmianach zarówno świeża jak i jako przyprawa. Nazwy mało znane u Nas papryka sygietyńska i kolczańska czy ostra czereśniowa.