Gulasze
Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie - czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos. Do porkoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Rzadko natomiast pojawia się cielęcina i drób.
Ryby
Węgierska kuchnia rybą też stoi - Halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.
Kluski
Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu. ).
Wina i desery
Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA - płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami.
Gulasze
Najsłynniejszą potrawą Węgier jest porkolt oraz jego odmiany: gulasze, paprykarze i fokanie. Porkolt to obsmażone kawałki mięsa duszone w bardzo krótkim sosie - czyli malutkiej ilości płynu. Gulasze, różnią się wielkością kawałków mięsa, zawierają dodatek pokrojonych w kostkę ziemniaków i podlewane są większą ilością wody. Do paprykarzy dodaje się pod koniec duszenia kwaśną śmietanę, a fokanie charakteryzują się tym, że mięso z podgardla pokrojone w paski mocno posypuje się papryką i pieprzem, uzyskując pikantny sos. Do porkoltów, gulaszów, fokani i paprykarzy używa się najczęściej mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego oraz dziczyzny. Rzadko natomiast pojawia się cielęcina i drób.
Ryby
Węgierska kuchnia rybą też stoi - Halaszle - zupa rybaków (odpowiednik naszej zupy rybnej ), ryby słodkowodne pochodzące np. z jeziora Balaton, głównie karpie, sandacz, fagosz i czeczuga.
Kluski
Potrawy Węgrzy okraszają gęstą kwaśną śmietaną, co jest wpływem polskiej kuchni. No i oczywiście wszelkie kluski i kluseczki – galuszki (lane kluski) , tsipekti (coś w rodzaju polskich zacierek) i tarhonye (kluski z bardzo ścisłego ciasta w kształcie kuleczek wielkości grochu. ).
Wina i desery
Nie można też zapomnieć o Węgierskim winie – Tokaj Aszu, Tokaj Szamorodny, Rizling, Furmint, Medoc Noir, Kadarka, Burgund oraz Muskataly i Ezejro. A na deser bezapelacyjnie Tort DOBOSA - płaty biszkoptowe, przełożone kremem czekoladowo - orzechowym ze szklistą glazurą na górze , mignony, małe ciasteczka oblewane marcepanem lub likierem, oraz naleśniki z konfiturami, twarogiem, bakaliami i orzechami polewane czekoladowym sosem , a także knedle na słodko z serem i owocami.