kuchnia czarnogórska

Kuchnia czarnogórska

Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami. Kuchnia jest dosyć zróżnicowana ze względu na historię kraju i wpływy obcych państw rządzących na  przestrzeni wieków, dlatego dzieli się na odmianę północną, kontynentalną oraz śródziemnomorską. W przygotowywanych potrawach można dostrzec wpływy takich państw jak Chorwacja, Albania czy Macedonia, niemniej wiele śladów kulinarnych pozostawili po sobie Turcy zamieszkujący przez kilka stuleci tereny Czarnogóry.

W sąsiedztwie restauracji unosi się przeważnie zapach rozmarynu, szałwii i mirtu. Większość składników pochodzi z upraw i hodowli prowadzonych zgodnie z naturą, a dania podawane są w tradycyjny sposób. Szczególnie w lokalnych restauracjach można dostać posiłki z naczyń zwanych sac, które przygotowywane są metodą „spod żaru” –  zapewniającą potrawom charakterystyczny smak.

Kulinarna podróż po Czarnogórze

Podróżując po Czarnogórze turyści najczęściej zasiadają do suto zastawionych stołów w restauracjach zwanych restorani, pizzeriach – picerije lub spędzają czas w winiarniach zwanych konobami. Posiłki jada się przeważnie o tych samych porach, co w Polsce.
Wielu turystów z zapałem zabiera się za próbowanie czarnogórskich trunków. Jest w czym wybierać, gdyż mieszkańcy tego pięknego kraju często sięgają po czerwone wino Vranac o intensywnym, rubinowym kolorze i białe, wytrawne wino Krstac, najlepiej smakujące w letnie upały. W gorące dni koniecznie trzeba zaszyć się w chłodnym barze i degustować znane w Czarnogórze piwo Niksicko, którego receptura jest pilnie strzeżona lub nieco gorszej jakości piwo Bip. Narodowym dobrem, które zachwyca podróżujących po regionie jest dostępna niemalże w każdym miejscu rakija – wysokoprocentowy napój otrzymywany przez destylację fermentowanych owoców. W Czarnogórze można u przydrożnych sprzedawców nabyć rożne gatunki tego zacnego trunku: slivovicę – ze śliwek, kajsovicę – z moreli, visnjivicę – z wiśni, medenicę – z dodatkiem miodu i orahowicę – z orzechów włoskich. Ciekawym alkoholem jest również wysokoprocentowa loza – brandy z winogron i kruna – powstająca w miedzianych kadziach opalanych drewnem winorośli. Poczęstunek rakiją i pozostałymi dobrami natury jest przejawem i symbolem czarnogórskiej gościnności i otwarcia na turystów, więc nigdy nie należy odmawiać.

Wszystkie pola:

array(19) { ["key_words"]=> string(0) "" ["meta_title"]=> string(45) "Kuchnia czarnogórska - Czarnogóra, Bałkany" ["meta_desc"]=> string(108) "Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami - poleca veturo.pl" ["watermark"]=> string(0) "" ["interesting_places"]=> string(0) "" ["author"]=> string(9) "opr. red." ["latlng"]=> array(4) { ["address"]=> string(0) "" ["lat"]=> float(42.817969394317) ["lng"]=> float(19.204101559827) ["zoom"]=> int(7) } ["highlight_search"]=> bool(false) ["is_news"]=> bool(false) ["is_home_page_title"]=> bool(true) ["is_poradnik"]=> bool(false) ["is_sprzet"]=> bool(false) ["is_outwear"]=> bool(false) ["use_video"]=> bool(false) ["video"]=> string(0) "" ["show_map"]=> bool(true) ["country"]=> string(3) "MNE" ["meta_key"]=> string(0) "" ["home-visible"]=> bool(false) }

key_words:

meta_title: Kuchnia czarnogórska - Czarnogóra, Bałkany

meta_keys:

meta_desc: Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami - poleca veturo.pl

watermark:

interesting_places:

author: opr. red.

latlng: Array

highlight_search:

is_news:

is_home_page_title: 1

is_poradnik:

is_sprzet:

is_outwear:

use_video:

video:

show_map: 1

Pola do umieszczenia w nagłówku

meta_title: Kuchnia czarnogórska - Czarnogóra, Bałkany

meta_keys:

meta_desc: Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami - poleca veturo.pl

Pola do umieszczenia w treści

watermark:

watermark:

author: opr. red.

meta_desc: Wybierając się do Czarnogóry warto zainteresować się jej kulinarnymi niespodziankami - poleca veturo.pl